Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAGAZIN AUTOSTYLE

Punjenje baterija više nije besplatno, kWh na punionicama do 1,28 eura

Foto: VL
1/2
16.05.2023.
u 11:23

U računicu koju su radili pri kupnji električnog auta mnogi su ubacili i besplatno punjenje, ali njega više gotovo da nema. Koliko sada košta? Odgovor potražite u vodiču kroz e-mobilnost, u magazinu AutoStyle

Struja je još uvijek jeftinija od benzina ili dizela, ali korisnici električnih automobila više ne mogu računati da će se voziti besplatno, kako je to bilo još donedavno, kad se mnoge javne punionice, mahom gradske ili ispred trgovačkih centara, nisu naplaćivale. Punjenje kod kuće još je uvijek vrlo povoljno, no struja na javnim punionicama, pogotovo onim brzim i/ili onima na autocesti je sve skuplja. Prijelomni trenutak dogodio se početkom prošle godine kad je punjenje električnih automobila počeo naplaćivati ELEN, tvrtka u vlasništvu HEP-a. No, krenimo od kućne utičnice. Ako ste u mogućnosti kod kuće puniti električni automobil ili plug-in hibrid (što bi u većini slučajeva značilo da imate garažu), a po mogućnosti i instalirati wallbox s bržim punjenjem od obične kućne utičnice, proći ćete najpovoljnije. Ako automobil punite noću, prema mnogo povoljnijoj noćnoj tarifi (zimi od 21 do 7 h, ljeti od 22 do 8 sati) 1 kWh ćete plaćati 0,0414 eura. To znači da biste bateriju kapaciteta 40 kWh napunili za samo 1,656 eura. Ako automobil troši 17 kWh, ispada da biste za tih 1,7 eura mogli prijeći 230 km. Stvarno povoljno.

No, već na javnim punionicama cijene struje su mnogo veće. Prema cjeniku, kilovatsat struje na punionicama ELEN koje su u vlasništvu HEP-a na priključcima snage do 22,1 kW u razdoblju više tarife stoji 0,29 €, a u razdoblju niže tarife je 0,24 €/kWh. Punjenje na priključcima snage od 22,2 kW do 50 kW košta 0,40 €/kWh u razdoblju više tarife te 0,34 €/kWh u razdoblju niže tarife. Na autocestama vrijede druge cijene, dakako skuplje. Na priključcima snage do 22,1 kW je 0,36 eura za vrijeme više tarife, odnosno 0,31 eura za vrijeme niže tarife. Na priključcima od 22 do 50 kW cijene su 0,46/0,38 eura, a na punjačima bržim od 50 kW 0,66/0,59 eura. Kod punionica kojima upravlja Hrvatski Telekom koji se hvali da je više od 50 posto punionica u Hrvatskoj u njihovu sustavu je drugačija situacija, kao i na punionicama ostalih pružatelja usluga punjenja u Hrvatskoj. Također, cijena je veća punite li na punionicama pružatelja usluga kod kojega niste registrirani - ide i do 1,28 eura po kWh.

Kakva je situacija na kojoj punionici i u koje doba dana ili noći, koliko konkretno stoji punjenje baterije električnog auta, pročitajte u srijedu, 17. svibnja, u novom broju magazina AutoStyle. Novi AutoStyle donosi vodič kroz e-mobilnost u kojem osim cijena punjenja možete saznati i cijene modela na struju, aktualne informacije o poticajima, sve o e-gorivu... Novi broj magazina AutoStyle u srijedu dolazi na dar uz Večernji list.

Komentara 1

MO
modovisisajteMaraschino
16:43 16.05.2023.

Zar je itko vjerovao da će biti zauvijek besplatno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije