Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI MOBITELI

Prvi dojmovi: Xiaomijeva Redmi Note 12 serija s flagship sjajem

Redmi 12 Pro 5G
Foto: Danijel Lijović
1/29
15.04.2023.
u 16:30

Redmi Note 12 serija nudi cijelu lepezu uređaja, od izuzetno povoljnih koji kreću od 249 eura do onih višeg srednjeg segmenta koji imaju i flagship odlike. Redmi Note 12 Pro+ 5G se diči zanimljivom kamerom od 200 megapiksela

Ne želite platiti 1000 i više eura za pametni telefon. Nema problema, na tržištu je sve više mobitela srednje kategorije koji su cjenovno puno prihvatljiviji, a po hardverskim specifikacijama smanjuju jaz s flagship uređajima najpoznatijih proizvođača. U toj niši sada imate nova četiri uređaja koja možete razmatrati kao alternativu, a to je Xiaomijeva serija pametnih telefona Redmi Note 12. Sada je i u Hrvatska stigla ova najprodavanija Xiaomijeva serija mobitela, i to u četiri varijante: Redmi Note 12 Pro+ 5G, Redmi Note 12 Pro 5G, Redmi Note 12 5G i Redmi Note 12.

Dizajnirani su da korisnicima ponude najbolji omjer cijene i kvalitete. Iako i dalje pripadaju srednjem segmentu, nekim značajkama približavaju se top modelima pa se može zaključiti da dolaze s flagship sjajem. To se ogleda već od prvog pogleda na uređaj. Dizajn je dosta dotjeran i izglancan i definitivno odaje dojam višeg cjenovnog ranga. Zasloni su vrlo kvalitetni, performanse s novim čipsetom vrlo dobre, standardno jake baterije i dalje su odlične, a kamere pokazuju kvalitetni napredak. Pogotovo se to može reći za najmoćniji model iz nove serije, Redmi Note 12 Pro+ 5G, s novim obećavajućim sustavom trostrukih kamera.

Foto: Danijel Lijović

Opremljen je vrlo zanimljivom 200 MP glavnom kamerom s OIS-om (rješenje koje prije očekujete na flagship mobitelima), ultraširokokutnom i makrokamerom. Ovaj uređaj, čini se, visoko postavlja letvicu za gornji mid-range segment pametnih telefona, a u Hrvatskoj se može nabaviti po cijeni od 519 eura.

Redmi Note 12 Pro 5G također nudi dobro iskustvo fotografiranja uz kvalitetan IMX766 senzor s OIS-om, ultraširokokutnom i makrokamerama. Te kamere imaju i pomoć umjetne inteligencije u softverskoj obradi. Redmi Note 12 Pro+ 5G i Redmi Note 12 Pro 5G imaju lijep 120 Hz AMOLED zaslon i sveukupno ljepši dizajn nego prijašnji modeli. Oba uređaja dolaze s flagship brzinama punjenja: 120 W HyperCharge2 uz Redmi Note 12 Pro+ 5G i 67 W brzo punjenje uz Redmi Note 12 Pro 5G, dok iz Xiaomija tvrde da baterija kapaciteta 5000 mAh osigurava dulji vijek dnevnoga korištenja uređaja čak i kada korisnik cijeli dan konzumira sadržaj. Što se procesora tiče, oba ova modela koriste procesor MediaTek Dimensity 1080 koji podržava 5G.

Foto: Danijel Lijović

Na nedavnom predstavljanju serije Redmi Note 12 u Ateni imao sam priliku nekoliko sati isprobati model Redmi Note 12 Pro 5G. To je velik mobitel zaslona dijagonale 6,67". Kad ga primite u ruke, odmah imate dojam da je riječ o višoj klasi i ne biste pogodili da je riječ o plastičnom kućištu. Mobitel nije težak i može ga se koristiti i jednom rukom unatoč velikom ekranu. Uglavnom, dizajn je lijepo izveden, a ne smeta puno ni što na izglancanoj površini ostaje puno otisaka prstiju. To smo se već naviknuli i na skupljim uređajima. Zaslon mi se čini odličnim, atraktivnijim od cijene po kojoj ovaj mobitel dolazi (399 eura).

Foto: Danijel Lijović

No, najviše me na ovom uređaju zanimala kamera. Iako u odnosu na lanjski model glavna kamera ima manje megapiksela, fotografije su vrlo dobre i vrlo iskoristive za ovu kategoriju uređaja. Ne bih rekao da ugrožavaju neki flagship model jakih Android mobitela, ali svakako se mogu nositi s drugim uređajima u srednjem segmentu. Fotografirao sam sat vremena u posjetu jednom od najpoznatijih arheoloških odredišta na svijetu – atenskoj Akropoli i slavnom Partenonu.

U jutarnjem dolasku bilo je još dosta naoblake pa je to zamjetno i na fotografijama, ali i u takvim uvjetima snimio sam više kvalitetnih fotografija, a i selfie je ispadao kvalitetno i dovoljno oštro. Kako se naoblaka razišla i čim je sunce obasjalo Akropolu, tako su se i fotografije obogatile svjetlom i uhvatio sam tada više atraktivnih kadrova. Stražnji sklop kamera ne sadrži teleobjektiv pa zumiranje nije kvalitetno i brzo će rezultirati zamućenim fotografijama. Širokokutna kamera je solidna pri danjem svjetlu, ali moguće je da se po rubovima kadra dobije manje oštrine.

Foto: Danijel Lijović

Selfie kamera općenito je dovoljno dobra i poslužit će vam u objavama na društvenim mrežama. Cijelo vrijeme fotografiranja na Akropoli mobitel se nije zagrijavao, što je svakako dobar znak.

Predstavljena su i još dva uređaja iz ove serije: Redmi Note 12 5G i Redmi Note 12 dolaze sa 120 Hz AMOLED zaslonom. Uređaje pokreću Snapdragon 4 Gen 1 i Snapdragon 685. Ova dva modela dolaze po povoljnijim cijenama od 299 i 249 eura. Oba uređaja, Redmi Note 12 5G i Redmi Note 12, dolaze s 33 W brzim punjenjem i 5000 mAh dugotrajnom baterijom. Imaju trostruke kamere i noćni način snimanja.

Dakle, Redmi Note 12 serije nudi cijelu lepezu uređaja, od izuzetno povoljnih do onih višega srednjeg segmenta koji imaju i flagship odlike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije