Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprez!

Proizvođači sami upozoravaju da gledanje 3D televizije nije zdravo

Sony 3DTV
Ilustracija MAK
13.07.2010.
u 18:38

Jedino još Sony ne prilaže svojim 3D televizorima uputu o štetnosti za vid, iako su već objavili sličan tekst za igračku konzolu Playstation 3.

Možda svoj nećete gledati baš tako skoro, ali su do svih već morala doći ozbiljna upozorenja o tome da 3D televizija nije baš najzdravija za vaše oči. To čak, doduše sitnim slovima u doduše iznimno dosadnim i nepreglednim uputama za uporabu, pišu već i svi proizvođači takvih televizora.
Svi osim Sonyja, zamjećuje portal Ars Technica.

Odnosno, to o Sonyju nije potpuno točno: oni ipak u uputama za Playstation 3 imaju nekoliko rečenica koje kažu: "Nekome može postati neugodno (poput umora i peckanja očiju, mučnine) od gledanja trodimenzionalne slike ili igranja stereoskopskih 3D igara na 3D televizorima. Osjetite li tako nešto, odmah prestanite gledati ekran sve dok takva neugodnost prođe". No to je uputa za igraću konzolu. Njihovi televizori još ne nose takve upute, a i na tim igračkama zaostaju za konkurencijom, Nintendom.

Koliko je poznato, ostali proizvođači tih televizora poveli su se za medijima koji su pisali o štetnosti gledanja trodimenzionalne slike kroz naočale pa u upute stavljaju tekstove o lošim popratnim pojavama. Istina, ti tekstovi više izgledaju kao kakva pravnička ograda proizvođača od posljedica, nego iskren i koristan savjet kupcu.
Samsung tako piše: "Ne preporučujemo gledati 3D ako ste u lošem tjelesnom stanju, neispavani ste ili ste pili alkohol" kaže jedna rečenica, a druga da "gledanje televizije iz prevelike blizine na dulje vrijeme može štetiti vidu. Idealna je udaljenost od televizora barem tri visine ekrana. Preporučujemo da su oči gledatelja u visini sredine ekrana".

Ne govore mnogo o tome da se gledanjem virtualne TV-slike na način kako dosad gledamo TV-program može ozbiljno poremetiti koordinaciju između dva oka i oslabiti mišiće koji njima upravljaju, ali su se osigurali od tužbi ako se nekome zavrti u glavi od gledanja Shreka, pa padne niza stube i potom pomisli tužiti proizvođača za odštetu.

Komentara 5

AG
Agramer198
15:35 14.07.2010.

ma ja sam se odrekao te 3D tehnologije u kinu na jedno desetak godina dok ju malo ne srede, dosta mi je toga da svaki puta nakon takvog prikazivanja izlazim sa glavoboljom i sadržajem želuca u grlu...

Avatar commentator
commentator
09:22 14.07.2010.

Hvala, hvala dragi novinari, iako mi ovaj članak nedaje niš\' novog, toga sam bio svjestan i prije dok sam čitao članke o uvođenju tog \"revolucionarnog izuma.\" Ima još dio pučanstva koji znaju dobro filtrirati informacije i zadržati 3-5% korisnog i ostalo odbacit.

PL
pluki
09:31 14.07.2010.

Onda je dobro da nemam love kao ni večina Hrvata za ovakve televizore, bar nečemo biti razroki narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije