Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEGATREND POSLOVNA RJEŠENJA

Prednosti Yellowfina, modernog izvještajnog alata

'Young woman working with computer'
Foto: ''
1/2
01.03.2021.
u 08:58

Yellowfin pokriva sve poslovne potrebe korisnika. Jedna od osnovnih funkcija spajanje je nekoliko tablica u poslovno smislenu cjelinu, primjerice spajanje narudžbi s kupcima i proizvodima

Dostupnost i širok raspon analitičkih alata omogućili su korištenje poslovnog izvještavanja neovisno o veličini poduzeća i time u prvi plan doveli podatke kojima kompanije raspolažu. Jedan od novijih alata koji se pojavio na domaćem tržištu jest Yellowfin, australske kompanije osnovane 2003., vođene idejom ne samo prikazivanja podataka već i davanja konkretnog objašnjenja zašto je i kako došlo do tih podataka. Cilj kompanije bio je potaknuti klijente da, osim što analiziraju podatke u tablicama, izvještajima i grafovima i predviđaju poslovne događaje, koriste i prediktivnu analitiku koja govori kolika je vjerojatnost da će se nešto dogoditi.

Vizualizacija i interaktivnost

Yellowfin pokriva sve poslovne potrebe korisnika. Jedna od osnovnih funkcija spajanje je nekoliko tablica u poslovno smislenu cjelinu, primjerice spajanje narudžbi s kupcima i proizvodima. Uz to dolaze i sad već standardne izmjene naziva kolona u skladu s poslovnom logikom i formatiranje podataka po poslovnim pravilima, primjerice postavljanje decimalne točke ili zareza, odvajanje tisućica i sl.

Druga glavna funkcija izvještajnih alata je prezentacija podataka. Yellowfin ima različite mogućnosti prikaza u tablicama i raznim vizualizacijama: od klasičnih “pie chartova”, linijskih grafova i stupčanih grafova sve do ugrađenih geografskih karata, a moguće je povezivanje i s Googleovim kartama. Sami izvještaji su interaktivni, primjerice na kartama ili vizualizacijama (grafovima) dovoljno je mišem prijeći preko prikazanih vrijednosti i dobit će se njihov detaljniji prikaz. Same izvještaje može se filtrirati uz pomoć raznih parametara, a moguće je odabrati i razdoblje, i to dan, tjedan, mjesec, godinu ili pak raspon – od-do datuma, a isto tako moguće je propadanje ili pozivanje drugih izvještaja (tzv. bušenje kroz izvještaje).

Više izvještaja može se prikazati na dashboardu koji ujedno omogućava i povezivanje više izvora podataka u jedinstven vizualni set i pregled ključnih indikatora poslovanja. Sam dashboard može se dodatno formatirati vlastitim vizualnim elementima ako pripremljeni izgled “dashboarda” nije zadovoljavajući, a uz male izmjene na serveru moguće je staviti personalizirano zaglavlje, pozadinu i slične elemente.

Ono što Yellowfin čini različitim od ostalih alata integrirana je podrška za strojno učenje i AI kroz usku integraciju s različitim modelima učenja kao vanjskim izvorima ili korištenje ugrađenih signala, potpomognutih uvida, potpomognutih otkrića i tzv. pragova za uzbunu.

Signali su komponenta Yellowfina koja neprestano prati podatke i, zahvaljujući raznim algoritmima, prati promjene. Primjerice, ukupan zbroj, prosjek, promjene trenda i volatilnost podataka osnovne su metrike koje se prate. Ti isti algoritmi detektiraju veze između promjena i automatski generiraju signale koji se šalju putem e-maila, samog alata ili mobilne aplikacije Yellowfin. Usto se za svakog korisnika, temeljem njegovih prijašnjih izbora i preferencija, pojedini događaji rangiraju po važnosti. Na taj način svaki korisnik dobiva njemu najvažnije obavijesti.

Potpomognuti uvidi su mogućnost koja je dostupna na izvještajima i dashboardu. Jednostavnim klikom miša poziva se set algoritama koji analizom trenutačno prikazanih podataka omogućava analizu uzorka u podacima ili naglih promjena. Algoritam će odrediti ključne pokretače koji su doveli do promjena i grafički će prikazati njihovu ovisnost kroz vrijeme uz već prikazane podatke na izvještaju. Na primjer, u slučaju krađa u ljetnim mjesecima algoritam će zabilježiti skok od 10% u odnosu na prethodni mjesec, ali i pad u odnosu na prethodnu godinu kada je skok bio 20% i povezati taj rast s ljetnim mjesecima, a pad s marketinškom kampanjom policije.

Automatska analiza podataka

Potpomognuto otkrivanje dostupno je pri izradi izvještaja i omogućava automatsku analizu podataka koja identificira važne i relevantne korelacije. Tako pripremljene analize moguće je odmah ugraditi u izvještaje i na taj način prikazati ih u dashboardima.

Da bi se olakšalo izvještavanje postoji mogućnost izrade rasporeda slanja gdje se točno može definirati koji izvještaj ide kojem korisniku i kada. Npr., predsjedniku uprave svakog 15. u mjesecu na mail dolazi izvještaj o troškovima za prethodni mjesec. Yellowfin tu mogućnost proširuje definiranjem pragova za uzbunu. Kada se zadovolje definirani uvjeti, izvještaj se pošalje. Primjerice, tjedni izvještaj o prometu šalje se ranije ako je promet pao za više od 10% u odnosu na isto razdoblje prošli tjedan, mjesec ili prošlu godinu.

Mogućnosti Yellowfina time ne prestaju. Uz upotrebu Javascripta moguća je izrada vlastitih vizualizacija, interakcija s geografskim podacima te najnovija mogućnost povezivanje s 3D elementima koju ni jedan drugi izvještajni alat zasad ne posjeduje. Za samo korištenje 3D elemenata potrebno je dosta znanja o programima za modeliranje (Blender) i korištenje Javascripta za povezivanje s Yellowfinom. Međutim, jednom kad se svlada tehnika, moguće je doista impresivno prikazivanje 3D modela u izvještajima i dashboardima. Na primjer, moguće je ubaciti 3D model tijela i omogućiti interaktivno prikazivanje ozljeda kod sportaša prelaskom miša preko pojedinog mišića.

Yellowfin je moderan alat koji zahvaljujući integriranim alatima strojnog učenja i umjetne inteligencije omogućava automatsko otkrivanje uzroka poslovnih događaja i obavještavanje o njima putem signala. Interaktivan izvještajni sustav dohvaća podatke prilagođene za svakog korisnika – podacima kao i intervalima izvještavanja, a široka paleta vizualizacija daje njihov izvrstan pregled. Uz automatsku analizu, koja stavlja u korelaciju podatke najbitnije za korisnika, upravljanje poslovanjem znatno je olakšano i fokusirano na najbitnije poslovne događaje. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije