Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽALIO SE BRUXELLESU

'Zašto Hrvati moraju skuplje plaćati dostavu za online kupnju!'

online šoping
Foto: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL
02.02.2014.
u 11:28

Neki ponuđači, najčešće iz Velike Britanije, još uvijek ne prepoznaju Hrvatsku kao članicu Europske unije

Europski zastupnik Tonino Picula postavio je pitanje Europskoj komisiji o tome koje mjere planira poduzeti kako bi dodatno zaštitila hrvatske potrošače i omogućila im ravnopravan status, na koji pristupanjem Europskoj uniji imaju pravo.

Hrvatski potrošači suočavaju se s problemima pri kupnji na internetu. Naime, kako su priopćili iz Piculina ureda, neki ponuđači, najčešće iz Velike Britanije, još uvijek ne prepoznaju Hrvatsku kao članicu Europske unije, što dodatno povećava troškove dostave.

Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj se 64 % ljudi koristi internetom i na njemu provodi više od 15 sati tjedno, dok gotovo trećina već sada obavlja kupovinu preko interneta. Putem interneta trenutno kupuje 23 posto potrošača, što je znatno manje od EU prosjeka koji iznosi 45 posto. Statistike također govore kako je od rujna 2011. do veljače 2012. u Hrvatskoj na online kupnju potrošen 401 milijun eura. Sva istraživanja jasno pokazuju snažan trend porasta korisnika online kupnje, ali i veliku razinu nepovjerenja, jer se prilikom takve kupnje tek 31 posto potrošača osjeća sigurno.

>> Barem 23 posto građana kupilo je neki proizvod online

Komentara 35

Avatar Ledeni
Ledeni
12:55 02.02.2014.

Zašto moramo i dalje plaćati davanja na automobile kao da nismo u EU? Možda bi radi toga građani trebali tužiti vladu Briselu. Kakav je to slobodan protok roba ako ja na cijenu automobila moram ovim našim lopinama u državnoj upravi dati još pola?

Avatar GERO2
GERO2
12:49 02.02.2014.

Stvarno dostava u Hr. iz Eu zemalja je preskupa,s obzirom na blizinu,pa uporedite dostavu recimo iz Njemacke u Norvesku i Hr. bice vam jasnije.To sam uocio kada nesto kupujem putem intern. u Njemackoj pa gledam cjenu dostave u Austriju pa usput pogledam koliko kosta dostava u Hrvatsku i stvarno je preskupo i tretirano kao u trece zemlje,ne znam zasto.

DU
Deleted user
12:08 02.02.2014.

Nije neki ponuđaći već puno njih ne vidi Hrvatsku kao članicu EU. I to iz svih zemalja EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije