Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budućnost graditeljstva

Pametne kuće, savršena kuća u nekoliko klikova: budućnost koju donosi tehnologija u gradnji

A1 Hrvatska
Foto: Shutterstock
1/4
05.11.2022.
u 08:00

Vaša kuća može postati ogroman uređaj prilagođen vama. Podsjetiti vas na najvažnije stvari u danu, ali i mnogo više

Ekspanzijom super brzog interneta događa se i ekspanzija mogućnosti. Bolje rečeno, stapanje tehnologije i svakodnevnih stvari ili objekata. Tako nije čudno da imamo primjerice pametne satove koji osim standardne funkcije vremena prate naš puls, broje koliko smo koraka prošli ili nas podsjećaju na naše dnevne zadatke. Činjenica je – uređaji postaju tehnološki napredniji i nude više opcija za lagodniji, prilagođeniji i jednostavniji život. No, što se dogodi kada se spoje tehnologija i graditeljstvo?

Počnimo od toga što više ne morate unajmiti mnoštvo majstora i potrošiti gomile papira na projekte do savršene kuće, već je dovoljan samo računalni program koji će vam u stvarnom vremenu, na stvarnoj lokaciji i u stvarnim uvjetima prikazati kuću točno onakvom kakvom ste je zamislili. Tako majstori arhitekti sve više zapravo postaju modeling artisti.

Iz virtualne stvarnosti u realnost

Vaša savršena kuća u računalu ne samo da može biti po vašoj mjeri, nego je možete gledati na lokaciji koju ste zamislili te doslovno svaki komadić kuće pretresati i okretati na sve strane dok ne dođete do savršenstva. Nakon aplikativnog postupka gradnje kuće, mnogo je lakše projektirati cijeli projekt i prenijeti ga u stvarnost. Ne morate se više mučiti s objašnjavanjima vlastite vizije koju sada može svatko vidjeti. Za to su zaslužni programi poput 3D Max-a u kojima poput igrice gradite vlastitu kuću i usavršavate vlastiti projekt.

Foto: Shutterstock

Korak dalje u gradnji kuće napravile su takozvane pametne kuće. Počnimo o njima tako što ćemo vas prisjetiti dobro poznate situacije – izgubljenih ključeva među gomilom stvari u torbi. Toga više ne mora biti. Vaša pametna kuća može se otključati na lozinku, dodir prstom, video skeniranjem lica, a poneke čak i otiskom prsta. Ne bi ove kuće bile toliki hit da se ne događa prava, zbiljska sinergija tehnologije.

Svi uređaji kao jedan

Ono što je najveća prednost ovakvog oblika gradnje jest činjenica da će svaki uređaj moći komunicirati međusobno kao jedan. Tako će recimo vaš pametni frižider moći javiti vašem pametnom mobitelu koje mu stvari nedostaju te treba li nadopunu. Osim toga, podizanje zastora, paljenje svjetla, otvaranje i zatvaranje vrata mogu se odvijati putem daljinskog upravljača. Cilj ovakvih pametnih kuća jest uštedjeti vam vrijeme, a povećati komfor doma u kojem boravite.

Foto: Shutterstock

Naravno, cijela ova priča mora podrazumijevati činjenicu da imate brz, stabilan Internet koji ne prouzrokuje smetnje, kako bi vaši uređaji bili koordinirani te kako bi istodobno radili kao jedan. U ponekim kućanstvima vrlo je teško zamislivo da primjerice dva računala rade istodobno, preuzimaju ili uploadaju veliku količinu podataka, jer bi to podrazumijevalo pucanje internetske veze, a samim time u takvim kućanstvima oblik pametnih kuća nije moguć.

U borbi visoke konkurencije, mnogi operateri obećavaju i nude razne pakete brzine interneta pa se vrlo jednostavno pogubiti u tom cijelom svijetu ponude i potražnje. Zato je važno kojim ćete operaterom povezati vašu pametnu kuću da bi cijela priča funkcionirala.

Brzina interneta za budućnost

Upravo takve tehnološki zahtjevne situacije svjesni su i u A1 Hrvatska, stoga su se prilagodili tržištu. Prema svim testiranjima, A1 najbrži je operater u Hrvatskoj, koji nudi set internetskih usluga za cijeli dom, poduzeće ili ured. Spremnost na situaciju u kojoj će više uređaja raditi simultano bila je pogon da grade mrežu koja pruža stabilnost, brzinu i pouzdanost – sve ono potrebno da bi se ovakav projekt ostvario.

Foto: Shutterstock

Upravo zato što im je stalo do razvoja, širokom paletom usluga objedinili su potrebe gotovo svakog poduzeća i svih tržišnih uvjeta. Uz najkonkurentniju fiskalnu uslugu, A1 nudi povezivost na sigurnoj i povezanoj fiksnoj i mobilnoj mreži. Njihovi korisnici tako se mogu osloniti na pouzdanu i sigurnu A1 fiksnu mrežu, koja je također i najveća u Hrvatskoj. To uključuje čak 600 tisuća kućanstava i poslovnih ureda.

Osim toga, tu je i Mobilna usluga koja nudi neograničene razgovore u svim tarifama, modernu i brzu 5G mrežu te neograničeni Internet. Želite li vrhunsku A1 uslugu za svoj ured, tu je Officebox. Nudi 5G ili 4G i mobilni Internet, maksimalnu dostupnu brzinu te A1 Net Protect koji štiti korisnički mobitel i ostale uređaje od špijunskog softvera, mrežnih prijevara te zlonamjernih web softvera. Zaštita je dostupna u zemlji, ali i inozemstvu. Zbog kvalitete usluge, A1 izbor je broj 1 među hrvatskim poduzetnicima, ali i kućanstvima. Pruža sigurno korištenje interneta bez smetnji i time olakšava svakodnevicu.

Gradnja pametne kuće ne počinje od temelja, nego od pametnog izbora operatera.

Sadržaj nastao u suradnji s A1 Hrvatska.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije