Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WiMax "ponovno jaše

Operater Novi-Net nudit će bežični internet velikih brzina

vlah
15.12.2011.
u 15:28

U prvoj fazi, koja bi trebala završiti do ljeta, bit će postavljene bazne stanice na oko 50 lokacija, što će omogućiti pokrivenost Zagreba i većih priobalnih središta. Oprema za taj projekt vrijedna je 4,8 milijuna dolara.

Za nekoliko mjeseci građani Hrvatske dobit će mogućnost korištenja internetskih i telefonskih usluga još jednog operatera koji obećava veće brzine i niže cijene. Novi-Net, tvrtka osnovana 2005. u Čakovcu, već šest godina pruža usluge pristupa internetu preko bežične, tj. WiMax tehnologije.

Dostupni su na području Međimurske i Varaždinske županije, a zahvaljujući partnerstvu s američkim VelaTelom i dozvoli koju su dobili od HAKOM-a, uskoro će njihova usluga doći i do ostalih krajeva Hrvatske. Kompanija VelaTel ugovorila je preuzimanje 75 posto udjela Holdinga u čijem vlasništvu su Novi-Net i crnogorski Montenegro Connect s ciljem izgradnje najmodernijih bežičnih mreža u ovim državama. Ulaskom VelaTela i njihova strateškog partnera, kineskog ZTE Corporationa, Novi-Net dobio je priliku prvi u Hrvatskoj ponuditi komercijalne usluge nove generacije temeljene na bežičnim tehnologijama. Kako bi svoj signal doveo do korisnika, Novi-Net je gradnju mreže podijelio u nekoliko faza.

U prvoj fazi, koja bi trebala završiti do ljeta, bit će postavljene bazne stanice na oko 50 lokacija, što će omogućiti pokrivenost Zagreba i većih priobalnih središta. Oprema za taj projekt vrijedna je 4,8 milijuna dolara.

– Omogućit ćemo niže cijene paketa i usluga. Cijena osnovnog paketa usluga kretat će se između 100 i 150 kuna. U prvoj fazi pokrit ćemo veća naseljena mjesta, ali u budućnosti planiramo pokriti većinu populacije. Za ostvarenje tog cilja potrebno je izgraditi nekoliko stotina baznih stanica – rekao je Karlo Vlah, predsjednik uprave Novi-Neta.

Korisnicima će biti na raspolaganju nova WiMax tehnologija koja omogućuje brzinu prijenosa podataka do 35 megabita po sekundi, što je oko pet puta brže od prosječne internetske brzine u Hrvatskoj. Novi-Net pružat će i usluge glasovne komunikacije uz besplatne razgovore unutar mreže. Kako je riječ o bežičnoj tehnologiji, za pristup internetu bit će vam potreban router spojen s antenom koja može biti unutarnja ili vanjska, ovisno o kvaliteti signala. Novi-Net trenutačno zapošljava 15 ljudi, a plan im je povećati broj zaposlenika na stotinjak.

Komentara 4

OB
-obrisani-
20:48 15.12.2011.

onaj tko nema žicu ovo mu je super

BR
branko61
21:51 15.12.2011.

Ako je oprema za postavljanje pedesetak baznih stanica vrijedna 4,8 milijuna $ onda to i nije puno jer se u telefoniji troše daleko, daleko veće svote novca. Naravno da će onda ta firma moći biti jeftinija i da će sliedom toga i privući lakše nove korisnike. Nadam se samo da njihov plan širenja neće stati na području Zagreba i možda Rijeke i Splita. Živi bili pa vidjeli...

DU
Deleted user
06:59 16.12.2011.

@ đokofakadminu15 pa i za one koji ju imaju (kao ja), a nemaju alternativu shit-comu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije