Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjene direktive

Odredba EU: Univerzalni punjač za mobitele - obavezan

Punjači
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
12.03.2014.
u 23:27

U izmjene Direktive o radio opremi uvrštena je odredba kojom se proizvođače elektronike obvezuje na uvođenje univerzalnog punjača za mobitele, tablete, mp3 playere, kamere i slične uređaje.

Europski parlament je na ovotjednoj plenarnoj sjednici raspravljao o novosti koja će obradovati sve vlasnike mobitela. Naime, u izmjene Direktive o radio opremi uvrštena je odredba kojom se proizvođače elektronike obvezuje na uvođenje univerzalnog punjača za mobitele, tablete, mp3 playere, kamere i slične uređaje.

Današnje društvo sve više funkcionira online i život bez spravica koje nam omogućuju komunikaciju, navigaciju i zabavu je gotovo nezamisliv. No, mobiteli se često mijenjaju, kvare i gube i zato je prosječno kućanstvo zatrpano kablovima i punjačima. Osim toga, bacanje nepotrebnih punjača je i ekološki problem.

Izmjene direktive, a posebno obvezu uvođenja univerzalnog punjača, u svojoj raspravi na plenarnoj sjednici podržala je SDP-ova eurozastupnica Biljana Borzan.

"Pozdravljam donošenje Direktive o stavljanju na tržište radijske opreme jer će od novih pravila najviše profitirati potrošači. Najvažnija je novost zahtjev prema proizvođačima elektronike da počnu proizvoditi univerzalne punjače za mobitele i slične uređaje. Ovo je prvi put da EU donosi zakon kojim uvođenje univerzalnog punjača postaje obveza. U svijetu u kojem baterija pametnog telefona traje prosječno jedan dan, mala stvar poput univerzalnog punjača našim će građanima značajno pojednostavniti život,” rekla je Borzan.

>> Bežični punjači električne energije - svijet bez žica

Komentara 5

LE
leurdovac
18:00 13.03.2014.

Treba zabraniti prodaju punjača uz svaki uređaj. Pet uređaja i pet jednakih punjača u kući.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
08:06 14.03.2014.

Ovo je dobra stvar, a ja bih dodao još nešto. Valja standardizirati upravljanje mobitelima, tako da imaju iste ili slične komande. Svaki put kad dobijem novi mobitel, moram se sve iznova učiti.

Avatar gladnijura
gladnijura
08:23 13.03.2014.

A kakav je to univerzalni punjač? Sve ovisi o priključku na potrošaču. A adaptera koliko ti srce želi. To je isto kao i odredba o veličini i obliku krastavaca. EU se stvarno bavi uglavnom bedastoćama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije