Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJETNO RAČUNANJE

Vozači, ova obavijest će vas zanimati!

svjetla
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
29.03.2015.
u 09:18

Dnevna svjetla tijekom godine obvezna su u BiH, Srbiji i drugim zemljama, a u Mađarskoj na cestama izvan naselja

Od nedjelje, 29. ožujka, počinje ljetno računanje vremena i prestaje obaveza uključivanja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana za motorna vozila, izvijestili su iz HAK-a. Također treba napomenuti da vozači mopeda i motocikla tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima ili će biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 kn.

Ako pak idete u inozemstvo, dobro je znati i da su dnevna svjetla tijekom godine obvezna u BiH, Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Islandu, Kosovu, Latviji, Litvi, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj. U Ukrajini su dnevna svjetla obavezna od 1. listopada do 30. travnja, u Italiji na autocestama, a u Mađarskoj na cestama izvan naselja.

Na koncu konca, to što vas zakon ne obvezuje da cijelu godinu imate upaljena svjetla ne znači da ih svejedno ne biste trebali upaliti. Obveza uključivanja svjetala samo u razdoblju zimskog računanja vremena objašnjava se ekološkim razlozima jer svjetla povećavaju ukupnu potrošnju pa se time i povećava emisija ugljičnog dioksida. Zbog toga su i neke države u kojima su dnevna svjetla bila obvezna tijekom cijele godine odustala od te odredbe. S druge strane, stručnjaci smatraju da malo više potrošenog goriva isplati za veću sigurnost na cestama koju donose upaljena svjetla.

>>Jeste li pomaknuli kazaljke? Počelo ljetno računanje vremena

>> HAK testirao ljetne gume – evo koje su najbolje i najgore

>> Opel razvija svjetlo koje svijetli gdje vozač gleda

Komentara 9

Avatar Dameanu
Dameanu
14:45 25.03.2015.

Pa palim ih zbog sebe a ne zbog Zakona.

SP
space2
14:47 25.03.2015.

taman kad su se ljudi navikli da pale svjetla neko je došao na genijalnu ideju(prije koju godinu) da bi se ista mogla paliti samo u zimsko računanje vremena a ljetno ne. moš si misliti koji je promil vezan za povećanu potrošnju goriva sa upaljenim svjetlima!! eto hvala tom genijalcu sto ću uštedjeti 1 kn mjesečno na gorivu dok se 99% njih vozi u jutarnjim maglama, po kiši, smanjenoj vidljivosti, itd bez upaljenih svjetala, jer "on" vidi a zapravo ne razumije razliku između VIDJETI i BITI VIĐEN.

BR
brojevi
15:03 25.03.2015.

Kad je zadnji put bio dan u RH?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije