Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIRTUALNA STVARNOST

Oculus - platforma budućnosti

oculus
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
31.03.2014.
u 11:00

Nakon kupnje WhatsAppa, nova tvrtka u vlasništvu Facebooka

Oculus VR tvrtka je o kojoj se prošloga tjedna najviše raspravljalo u tehnozajednici. Naime, Facebookova objava da u svoj portfelj želi dodati upravo Oculus, i to za dvije milijarde dolara, bila je dovoljna da pokrene lavinu analiza. Počevši od toga što će Facebooku Oculus, mlada tvrtka specijalizirana za virtualnu stvarnosti koja u svom portfelju ima kacigu za igranje igara u virtualnom 3D okruženju.

Zaključak je da Facebook, koji je ovaj tjedan dobio i milijarditog korisnika na mobilnim uređajima, ne promišlja samo kratkoročno nego ima i dugoročnu strategiju ili barem viziju. Potvrdio je to i Mark Zuckerberg, prvi čovjek Facebooka: kupnja Oculusa dugoročna je oklada na virtualnu stvarnost kao platformu budućeg tehnološkog razvoja. Dakle, u Facebooku računaju da virtualna stvarnost ima velik potencijal postati sljedećom velikom društvenom platformom. Povijest sugerira da nove platforme dolaze, a onaj tko ih prvi otkrije i definira neće biti samo pokretač industrije nego će imati stratešku prednost i svakako onu financijsku.

Plan je da se za početak usmjere na gejmersku industriju i iskustva koja kaciga može polučiti u tom svijetu ne bi li bili spremni za ostala iskustva. Ipak, upozoravaju mnogi, transformacija Oculus Rifta, virtualne kacige u napravu koja će povezivati ljude, nevjerojatan je tehnološki izazov. I ako se to ostvari, kažu, i dalje ostaje rizik hoće li to ljudi prihvatiti.

Kada smo kupovali Instagram, kaže Zuckerberg, imao je 20 milijuna korisnika, planirali smo dostići broj od 100 milijuna, a trenutačno Instagram ima 200 milijuna aktivnih korisnika. Nedavno je Facebook kupio servis za dopisivanje WhatsApp za 19 milijardi dolara, od čega su 4 milijarde u gotovini, a ostatak u raznim vrstama dionica. Unatoč tome radi se o kupnji desetljeća u tehnološkom sektoru. Za Oculus pak nude 400 milijuna dolara u gotovini i 23,1 milijun dionica vrijednih 1,6 milijardi dolara uz dodatnih 300 milijuna u gotovini i dionicama uz uvjet ostvarenja zadanih ciljeva.Oculus VR je uz pomoć Kickstartera namaknuo dvije i pol milijarde dolara za svoj početni razvoj.

Kada se radi o financiranju, ovoga tjedna King, proizvođač prošle godine najskidanije besplatne aplikacije Candy Crash Sage, odradio je svoju javnu ponudu dionica. Ova irska tvrtka procijenjena je na 7 milijardi dolara. Prikupili su 500 milijuna dolara na burzi, a prodali su 22,2 milijuna dionica po cijeni od 22,5 dolara.

>> Autor Minecrafta odustao od Oculusa: 'Facebook je jeziv'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije