Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJETKA ODLUKA

Obama stavio veto na odluku o zabrani prodaje starih iPhonea

apple,samsung
Reuters/PIXSELL
05.08.2013.
u 18:24

Poništena je odluka ITC-a iz lipnja o zabrani prodaje modela iPhone 4, 3 i 3GS te iPad 3G i 2 3G u SAD-u

Američki predsjednik Barack Obama stavio je veto na odluku američke Međunarodne trgovinske komisije (ITC), koja je u lipnju zabranila prodaju pojedinih Appleovih proizvoda jer je ta tvrtka prekršila Samsungov patent, prenosi BBC.

Riječ je o patentu povezanom s bežičnom 3G-tehnologijom koji spada u standardne esencijalne patente koji pokrivaju tehnologiju koju je potrebno koristiti radi zadovoljavanja standarda koje određuje industrija. ITC je bio zabranio uvoz i prodaju starijih Appleovih modela iPhone 4, 3 i 3GS te iPad 3G i 2 3G. Neki od tih uređaja više se i ne prodaju u SAD-u.

Michael Froman, trgovinski predstavnik Obamina ureda, rekao je da je zabrana poništena zbog njezina učinka na uvjete tržišnog natjecanja u američkom gospodarstvu te zbog zabrinutosti o korištenju standardnih esencijalnih patenata u parnicama.

Apple je pozdravio odluku i zahvalio Obami što je stao u obranu inovacije, dok su iz Samsunga poručili kako je ITC svojom odlukom potvrdio da je Samsung pregovarao u dobroj vjeri te da Apple i dalje ne želi uzeti licencu.

Ovakav veto ne događa se često, a nanio je veliku štetu južnokorejskoj tvrtki. Samsung je, naime, danas izgubio milijardu dolara tržišne vrijednosti, prenosi RT. ITC će u petak donijeti još jednu važnu odluku za dvije rivalske tvrtke - ovaj put o tome hoće li određeni modeli Samsung Galaxy biti zabranjeni u SAD-u nakon Appleove tužbe za kršenje patenta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije