Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Medijska revolucija

Novinari su nepotrebni? AP-u će članke pisati roboti

laptop
STEPHANIE PILICK/DPA/PIXSELL
02.07.2014.
u 10:35

Sport i biznis su uobičajene "mete" robotskog izvještavanja.

Svjetska agencija Associated Press objavila je da namjerava koristiti "robote" koji će pisati članke o poslovnim rezultatima kompanija, piše Pointer.  

Izvršni urednik AP-a Lou Ferrara napisao je u članku za Q&A da će im program nazvan "Automated Insights" omogućiti da umjesto "300 članaka koje pišu novinari, možemo automatski proizvesti njih 4,400 za kompanije diljem SAD-a svakog kvartala". Uvjerava kako to neće značiti otpuštanje novinara ili slabije praćenje područja biznisa.

Na udaru sport i biznis

Smatra kako će "robotsko" pisanje omogućiti novinarima koji se bave biznisom da se usmjere na pisanje članaka i priča o tome što svi ti brojevi iz poslovnih izvješća znače, prate trendove i pronalaze ekskluzive umjesto da pišu standardne članke o poslovnim izvješćima koje će za njih "odraditi" program.

Posljednjih godina su i neke druge medijske kuće koristile robote za pisanje članaka. Forbes je koristio algoritme za pisanje kratkih priča o kompanijama čije dionice dobro stoje na burzi. Los Angeles Times je također pomoću tehnologije radio hitne izvještaje o potresima i ubojstvima.

Sport i biznis su uobičajene "mete" robotskog izvještavanja. Popsci piše da su oba sektora po prirodi "robotska", jer se svode na izvlačenje brojeva iz izvještaja i njihovo ubacivanje u standardne priče. Jedno manje istraživanje pokazalo je da čitači ne mogu uvijek prepoznati razliku između sportskog članka koji je napisao novinar i onog koji je generirao robot.

>>'Neki mediji naučili su lekciju da ne vjeruju svemu s Twittera'

>>Novinarstvo ne umire ako se vijest provjeri

Komentara 1

DU
Deleted user
10:42 02.07.2014.

AP kasni, kod nas je to u upotrebi odavno. Dobro, malo modificirano, ovi nasi prepisuju ili kako bi karamarko rekao kompiliraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije