Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE PROPUSTITE

Novi AutoStyle u srijedu na dar uz Večernji list

09.07.2023.
u 08:00

Novi AutoStyle u srijedu, 12. srpnja, dolazi na dar uz Večernji list, a donosi detaljnu krvnu sliku voznog parka, savjete o servisiranju, najisplativije rute do mora… Utvrdili smo i da je od trošarina u proračun već ušlo 66 milijuna €

Malo preko 33 posto unesenih vozila više nego u istom razdoblju prethodne godine i 38,7 posto više obračunate trošarine. Odnosno, 62.153 vozila u našu državu unesena u prvih pet mjeseci ove godine temeljem posebnog poreza na motorna vozila u proračun Republike Hrvatske donose 66.548.299 eura, kazuju podaci iz Carinske uprave.

Od spomenutog se broja ovogodišnjih vozila 27.699 odnosi na nova, a njih 34.454 su rabljena i starodobna. Lani je u istom razdoblju evidentirano 46.653 unesenih vozila - 19.566 novih te 27.087 rabljenih i starodobnih, što je preračunato u eure značilo i 47.988.527 eura obračunatog temeljem PPMV-a. Razdijelimo li obračunati porez na onaj pristigao od rabljenih te onaj od novih automobila, dolazimo do toga da je ove godine obračunata trošarina od novih automobila nadmašila iznos ubran od unesenih rabljenih vozila - 33.990.194 eura od novih, u usporedbi s 32.558.104 eura od rabljenih i starodobnih automobila.

Ranije su i brojke koje se odnose na novac prevagnule na stranu rabljenih. Usporedimo li isto razdoblje prošle i ove godine, u postotku je najmanje rastao broj unesenih rabljenih i starodobnih vozila, za 27,2 posto, a najveći je skok vidljiv kod iznosa obračunate trošarine na nova vozila – čak 46 posto.

POVEZANI ČLANCI:

Detaljnije o krvnoj slici automobila unesenih u Hrvatsku u prvih pet mjeseci ove godine pročitajte u srijedu, 12. srpnja, u novom broju magazina AutoStyle. Novi AutoStyle dolazi na dar uz Večernji list, a donosi i preporuke vezane za izbor rute kojom je do mora najbrže, najjeftinije i najzanimljivije doći. Bavili smo se i održavanjem vozila, pa valja znati da samo pogrešan izbor motornog ulja može dovesti do kvara na motoru 'teškog' 3000 eura. Nadalje, utvrdili smo koje greške najčešće rade hrvatski vozači i zašto do njih dolazi. Imate troje djece i ne znate koji automobil može primiti tri dječje autosjedalice? Odgovor možete pronaći u novom broju magazina AutoStyle, u srijedu, 12. srpnja.

>> VIDEO Vozači, budite oprezni! Ovo su kazne za neke od najčešćih prometnih prekršaja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije