Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
3000 u pogonu

Nova tehnologija: Automobili koji 'razgovaraju' na cestama SAD-a

'11.11.2009.,Zagreb  -  Raskrizje Savska-Slavonska-Zagrebacka, guzva na raskrizju zbog toga sto ne rade semafori,  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
22.08.2012.
u 07:27

Osobna vozila, teretna vozila i autobusi 30 će mjeseci međusobno "komunicirati" i onda svakog pojedinog vozača izvještavati o mogućim opasnim situacijama

Najveći test vozila koja koriste tehnologiju "povezivanja" započeo je u američkoj državi Michigan. U Ann Arboru na ceste je pušteno oko 3000 vozila koja međusobno "razgovaraju", odnosno dijele podatke o svojoj točnoj lokaciji, brzini, smjeru kretanja i slično kako bi se istražilo mogu li se uz pomoć ovakve tehnologije izbjeći nesreće i umanjiti prometne gužve.

Testiranje vozila s ovakvom tehnologijom nadzire vladin ured za promet u suradnji s michiganskim Institutom za promet, a na ceste su puštena osobna vozila, teretna vozila i autobusi koji će 30 mjeseci međusobno "komunicirati" i onda svakog pojedinog vozača izvještavati o mogućim opasnim situacijama.

− Komunikacija među vozilima ima mogućnost postati najvažnija komponenta cestovne sigurnosti, ali moramo pronaći način kako najučinkovitije primjenjivati tu tehnologiju − objasnio je za LA Times David Strickland, jedan od administratora nacionalnog programa za prometnu sigurnost.

Komentara 4

Avatar BOTTIZA
BOTTIZA
11:41 22.08.2012.

ideja zvuči izvrsno smo lošim vozačima i slijepcima koji ne vide još jedan korak prema globalnoj represiji

IS
istima
10:26 22.08.2012.

Ideja zvuči izvrsno.......računalo na osnovu pozicija, brzina i smijerova kretanja predvidi koliziju i poduzme određenu sigurnosnu radnju..... Samo što će to dodatno : , poskupiti obaveznu opremu vozila, dodatno zakomplicirati i poskupiti registraciju i tehnički pregled, povećati neodgovorno ponašanje vozača i time dodatno ugroziti neautomobilizirane učesnike u prometu....

JA
jah
11:05 22.08.2012.

Zvuči kao da država želi znati gdje se koji od njenih građana vozi u bilo kojem trenutku. Big brother

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije