Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sniffphone

Nova aplikacija može otkriti imate li rak

smartphone
Foto: ilustracija
12.02.2015.
u 21:06

Dodatak podatke šalje aplikaciji a ona u laboratorij

Izraelska kompanija predstavila je aplikaciju za smartphone koja može dijagnosticirati rak.

Sustav se zove Sniffphone i radi tako da pacijenti puhnu u dodatak koji se uključuje u smartphone i analizira plinove tražeći kemikalije u dahu. Dodatak podatke šalje aplikaciji, koja ih pak šalje u laboratorij. Ovo rješenje koristi istu tehnologiju kao i postojeći analizatori daha za detekciju raka, a kompanija koja stoji iza njega upravo je dobila 6 milijuna eura za razvoj te tehnologije, prenosi Yahoo.

Sniffphone liječnicima omogućuje dijagnozu raka bez upotrebe rendgenskih zraka ili krvnih testova te pomaže da se dijagnoza postavi rano kako bi se rak mogao liječiti na vrijeme.

– Rane dijagnoze mogu spasiti živote, pogotovo u po život opasnim bolestima kao što je rak – rekao je autor rješenja, profesor Hossam Haick s Tehnološkog instituta Technion iz Haife.

>> Aplikacijom za analizu urina utvrdite imate li dijabetes, rak...

>> Dodatak za smartphone otkriva biomarkere HIV-a i sifilisa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije