Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA PLATFORMA HRVATSKOG TELEKOMA

Naučite upravljati dronom potpuno besplatno u školi letenja pomoću simulatora

Zagreb: Edukacija HT-a i Orqe u upravljanju FPV dronom
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/6
25.07.2023.
u 10:34

Zahvaljujući suradnji između HT-a i Orqe, svatko se može okušati u hobiju kojim se bavi oko 200.000 ljudi u svijetu

Upravljanje dronom nije nimalo jednostavno već je poprilično zahtjevan i skup hobi, posebice ako se radi o letenju „s pogledom iz prvog lica (FPV - First Person View)“. No, pomoći vam uvelike može sustav, svojevrsna škola letenja pomoću simulatora, koju je osmislila osječka Orqa, već etablirana kompanija na svjetskom tržištu kada se radi o FPV naočalama i svim ostalim komponentama i tehnologiji vezanoj za upravljanje dronom. A preuzeti ga sada, potpuno besplatno, možete i putem platforme Hrvatskog Telekoma.

– Oduvijek promoviramo i potičemo nove tehnologije te sada to činimo i kroz našu platformu Inovacije nove generacije. U prvoj temi, kroz suradnju sa tvrtkom ORQA iz Osijeka, cilj nam je približiti fantastične mogućnosti dron tehnologije, a da je to tema koju javnost zanima potvrdio je i veliki broj preuzimanja simulatora, što je u svega desetak dana učinilo oko 1000 korisnika – ističe Danijela Bačić, brend menadžerica Hrvatskog Telekoma.

20.7.2023., Zagreb - HT u suradnji s Orqom radi zajednicku edukaciju da djeca i mladi kroz simulator besplatno uvjezbaju osnovne pokrete drona FTV (first person view). Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Pet modula za što stvarniji osjećaj

Nakon što upoznate performanse upravljačkih ručica, komande te osnovne obrasce letenja, simulator funkcionira kroz pet modula: osnove FPV letenja, akrobatsko FPV letenje, napredno FPV letenje, manevriranje FPV letjelicom i FPV trikovi.

Kroz prvi ćete modul, primjerice, naučiti sve o osnovama dronova, kontrolera i kamera, svladat ćete aktivaciju i deaktivaciju drona, koordinaciju komandi i kretanja drona, ubrzavanje te održavanje visine, zakretanje, nagib i slično. Uputstva su izuzetno detaljna i vode vas korak po korak, baš kao i na bilo kojoj drugoj igrici koju startate od početka.

20.7.2023., Zagreb - HT u suradnji s Orqom radi zajednicku edukaciju da djeca i mladi kroz simulator besplatno uvjezbaju osnovne pokrete drona FTV (first person view). Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Inače, Orqin FPV dron znatno se razliku od komercijalnog. Prvenstveno, dok njime upravljate osjećate se kao pravi pilot koji sjedi u kabini, a sastoji se od tri dijela – drona, kontrolera i FPV naočala.

Dron je manji od dlana, zajedno s baterijom težak je svega 35 grama te izrađen od elastične plastike, što je jamstvo da će, ako padne s određene visine, ostati neoštećen. Baterija traje svega tri do četiri minute, no punjive su, a paket stoji također svega nekoliko dolara na specijaliziranim stranicama.

20.7.2023., Zagreb - HT u suradnji s Orqom radi zajednicku edukaciju da djeca i mladi kroz simulator besplatno uvjezbaju osnovne pokrete drona FTV (first person view). Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

– Pilotiranje dronom danas je sve češće i svatko misli da zna i razumije materiju, a ustvari rijetko tko je u pravu. Izuzetno je važno poznavati neke osnove prije no što se krene s upravljanjem pravog drona te je iz tog razloga FPV dron idealan za početnike. Komercijalni dron će se već pri prvom padu, gotovo u svakom slučaju, nepovratno oštetiti, a zamjenski dijelovi izuzetno su skupi. Minijaturni FPV dron ovog tipa , primjerice, padne li 15 puta ništa mu se neće dogoditi, a 16. put eventualno će se slomiti propeler, koji na specijaliziranim stranicama stoji svega nekoliko dolara i lako je zamjenjiv – kaže Dragan Kovačević, product manager Orqe.

Prednost u testiranju simulatora, kaže Orqin menadžer prodaje Mislav Kvesić, imate će školovani piloti jer poznaju fiziku i materiju te dakako gejmeri koji su pak savladali performanse kontrolera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije