Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEHNOLOGIJA Uskoro u prodaji čak dva leteća automobila

Nakon AirCara, stiže Transition

zan_trans_tx.jpg
import
21.03.2008.
u 17:49

San mnogih zaljubljenika u tehniku uskoro će postati stvarnost. U komercijalnu uporabu, zasad samo u SAD-u, uskoro dolazi leteći automobil! I to ne jedan, nego čak dva modela! Osim AirCara, koji je jučer predstavljen na sajmu automobila u New Yorku, najavljen je još jedan leteći automobil.

Zvat će se The Transition i moći će razviti brzinu od 185 km/h u zraku i 140 km/h na cesti. Služit će za prijevoz dviju osobe, vozača, odnosno pilota i suvozača, odnosno kopilota, ovisno o tome leti li zrakom ili juri cestom.

Znanstvenici sa sveučilišta MIT u Bostonu projektirali su novo prometalo koje može letjeti, ali istovremeno zadovoljava sve uvjete za homologaciju kao cestovno motorno vozilo. Za proizvodnju je zadužena američka tvornica Terrafugia. Ovim dosad neviđenim prometalom vrijednim oko 150.000 dolara moći ćete sletjeti na aerodromsku pistu, a malo potom zaputiti se autocestom i proći kroz naplatne kućice. A sve to ne napuštajući pritom sjedalo.

Vozilo će imati dva sjedeća mjesta opremljena zračnim jastucima, težit će oko 600 kilograma, uz nosivost od 250 kilograma, a pokretat će ga poseban motor Rotax 9125 od 100 KS.

Duljina vozila bit će 5,7 metara, a maksimalna širina rasklopnih krila 8,4 metra.  Kada se krila s pomoću posebnog elektromotora sklope, širina vozila bit će samo dva metra i moći će se parkirati u običnu garažu.

Potrošnja goriva tijekom letenja bit će 18 litara na sat, a još uvijek nije precizno utvrđeno kolika će biti potrošnja goriva u cestovnoj vožnji. Prvi primjerci novog Transitiona, prema najavama iz tvornice Terrafugia, bit će predstavljeni potkraj godine, a prve isporuke kupcima očekuju se početkom 2009. godine.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije