Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WIPO Global Awards

Nagrada za izniman doprinos u korištenju intelektualnog vlasništva

storyeditor/2022-03-29/Sjediste_Svjetske_organizacije_za_intelektualno_vlasnistvo__u_Zenevi_2_-_FOTO_WIPO__-_Emmanuel_Berrod_.jpg
01.04.2022.
u 09:26

Svjetska organizacija za zaštitu intelektualnog vlasništva pokrenula program nagrađivanja malih i srednjih tvrtki

Svjetska organizacija za zaštitu intelektualnog vlasništva (WIPO – World Intelectual Property Organization) pokrenula je program nagrađivanja iznimnih malih i srednje velikih tvrtki koje su stvaranjem nekog novog oblika intelektualnog vlasništva ostvarile pozitivan učinak na život drugih ljudi i društvo, bilo u svojoj lokalnoj zajednici, bilo da je taj utjecaj prešao granice njihove matične zemlje. Program se zove WIPO Global Awards i svake godine će između onih koji se sami prijave nagraditi najbolje. Birati će ih ocjenjivačko vijeće sastavljeno od sedam međunarodnih stručnjaka za intelektualno vlasništvo, dizajn, žigove, autorsko i patentno pravo, iz cijelog svijeta.

Mjeri se i vještina komercijalizacije

WIPO Global Awards Program usmjeren je malim i srednje velikim tvrtkama u svim zemljama članicama te organizacije, kao izvoru kreativnosti i inovacija u svim industrijskim sektorima, na svim tržištima i u svim aspektima svakodnevnog života. Male i srednje velike tvrtke, koje u programu mogu sudjelovati besplatno, definirane su prema propozicijama Svjetske banke – to su sve tvrtke do 300 zaposlenih i s ukupno 15 milijuna dolara ukupnog godišnjeg prihoda. Osim pozitivnog utjecaja na zajednicu gledati će se i kako su nominirane tvrtke komercijalizirale intelektualno vlasništvo kojim raspolažu. To obuhvaća razumijevanje i sposobnost zaštite, upravljanja, komercijalizacije i korištenja intelektualnog vlasništva, odnosno kombinaciju navedenih elemenata, ali i posjedovanje druge neopipljive imovine (poput, primjerice, podataka), potrebne za ostvarivanje poslovnih ciljeva.

Pet pobjednika

Svjetska organizacija za zaštitu intelektualnog vlasništva će početkom svibnja ove godine objaviti 20 tvrtki koje će ući u uži izbor, među kojima će, tijekom lipnja, biti odabrano pet pobjednika. Osvajači Globalne nagrade dobiti će pristup po njihovoj mjeri prilagođenom mentorskom programu, a natjecatelji će zadržati sva prava intelektualnog vlasništva izvedena iz njihovih poslovnih aktivnosti. Jedino pravo koje će prenijeti na WIPO predviđa dozvolu za korištenje, reprodukciju, komunikaciju, objavu i distribuciju sadržaja u promotivne, informativne i obrazovne svrhe. Ovogodišnja nagrada WIPO Global Awards je inicijalna, a nakon nje će se pokrenuti slični projekti specijalizirani za mlade i za žene. Više pojedinosti potražite na mrežnom odredištu Svjetske organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva: www.wipo.int/global-awards/en/

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije