Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na testu: BMW 118d

Posljednji auto sa stražnjim pogonom u kompaktnoj klasi

01.07.2015., Zagreb -  Test automobila BMW serije 1.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
15.08.2015.
u 12:00

BMW se ne trudi biti najprostraniji, prtljažnik prima 360 litara

Poznati dugi nos koji krasi redizajniranu drugu generaciju najmanjeg BMW-a (ne računajući električni i3), uskoro će otići u povijest jer Bavarci već pripremaju nasljednika s prednjim pogonom. Posljednjeg Mohikanca, jedinog u klasi sa stražnjim pogonom blago osvježenog izgleda, isprobali smo u dizelskoj 118d verziji - s 2-litrenim dizelašem od 150 KS i 8-stupanjskim Steptronic automatskim mjenjačem - i opet smo se uvjerili da je to jedan od najboljih i najdinamičnijih kompaktnih automobila na tržištu. Ovako opremljen također je i najluksuzniji. BMW se ne trudi biti najprostraniji, pa na stražnjoj klupi automobila dugog 433 cm nije raskošno, a prtljažnik prima 360 litara. Ali, to je pravi vozački kompakt. Nude se tri moda rada: sportski - kada i inače precizan upravljač postaje tvrđi, a odziv na gas brži (8,5 s do stotke, 210 km/h maksimalna brzina) - comfort koji pruža odličan spoj udobnosti i performansi te štedljivi "eco pro" mod. Prosječno smo trošili 6,8 l/100 km.

Sportskoj vožnji doprinosi i stražnji pogon te zbog njega dobiven savršen omjer mase prednjeg i stražnjeg kraja od 50:50.

Ipak, ovakvom jedinicom najljepše je lagano krstariti cestom. Na autocesti je čvrst i miran. BMW-ov 8-stupanjski Steptronic automatik jedan je od najboljih na tržištu.

Brzine mijenja brzo, glatko i neprimjetno. Možete to i sami, ali stroj ipak brže i preciznije mijenja brzine. Stop/start radi savršeno, pali i gasi motor u milisekundi.Rijetko će tko u Hrvatskoj izabrati opremom ovako nakrcan model (stakleni pomični krov, Hi Fi sustav Harman Kardon, adaptivna LED svjetla, tempomat s funkcijom kočenja, park assistant...), prvenstveno zbog cijene od 371.417 kuna u kojoj se na poreze odnosi čak 101.216 kuna. Dobro opremljen dizelski model sa ovim motorom, primjerice, stoji vrlo prihvatljivih 220.500 kuna.

>> BMW X1 sada je kraći i robusniji, a zbog prednjeg pogona i prostraniji

>> Nova BMW sedmica parkira se uz pomoć daljinskog upravljača

Komentara 6

GV
golub Vaso
13:14 15.08.2015.

najzabavnije auto

KR
krumember
15:58 15.08.2015.

Precijenjeni auti , za nas u hr ostaje samo kupovati podcijenjene polovne aute tipa Volvo i ostale Kineze.

JM
johan.muler1
16:21 15.08.2015.

za europski standard je povoljno. za naš prosječni nedostižno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije