Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Greška na kartici

Na meti hakera više od 750 milijuna mobitela diljem svijeta

mobiteli
Photo: Marko Prpic/PIXSELL
22.07.2013.
u 15:27

Haker Karsten Nohl o grešci je informirao Međunarodni telekomunikacijski sindikat UN-a koji će obavijestiti sve mobilne operatere.

Čak 750 milijuna mobitela u svijetu sadži SIM karticu s programskom greškom zbog koje bi podaci njihovih vlasnika mogli biti izloženi sigurnosnim prijetnjama, javlja Reuters. Greška hakerima omogućava pristup osobnim informacijama i odobravanje ilegalnih transakacija u roku samo nekoliko minuta.

Poznati njemački haker Karsten Nohl o grešci je informirao Međunarodni  telekomunikacijski sindikat UN-a koji će obavijestiti sve mobilne operatere.

Greška se nalazi na SIM kartici, točnije na plastičnom dijelu koji sadrži informacije o vlasniku. Taj se dio smatrao najsigurnijim dijelom SIM kartice i dosad nije bio hakiran.

"Hakeri sa SIM karticama mogu sve što i vlasnici telefona.  Ako u mobitelu imate vaš MasterCard ili PayPal broj, imamo ga i mi", izjavio je Nohl za Reuters te tvrdi kako su on i njegov tim već godinama pokušavali hakirati SIM kartice putem takozvanih nevidljivih SMS poruka koje šalju mobilni operateri kako bi pomijenili postavke unutar mreže.

Nohl ističe kako ne postoji način kako utvrditi je li i vaš mobitel ugrožen.

>> Srpski hakeri 'srušili' stranicu albanskog suda: Kosovo je Srbija!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije