Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPREDAK

Možemo li vjerovati autima koji sami voze?

Foto: Newspress
22.03.2022.
u 10:30

Edukacija vozača preduvjet je za sigurnu autonomnu vožnju. Čak 59 posto vozača misli da ih autonomni automobili ugrožavaju, a čak je 67% žena aute koji sami voze ocijenilo kao prijetnju

Dok automobilska industrija ulaže milijarde u razvoj samovozećih automobila, istraživanje najveće neovisne britanske organizacije za sigurnost na cestama, IAM RoadSmart, otkrilo je da većina vozača zapravo nije spremna skinuti ruke s volana, unatoč činjenici da tehnologija autonomnih vozila ima ogroman potencijal za poboljšanje sigurnosti na cestama.

Čak 59% vozača smatra da je rastuća sposobnost automobila da sami voze ozbiljan rizik za njihovu osobnu sigurnost. Mišljenja se ne razlikuju mnogo ovisno o dobi, ali žene su posebno zabrinute jer ih je 67% autonomne aute ocijenilo kao prijetnju.

Tehnologija automatiziranih vozila mogla bi drastično smanjiti broj sudara na cestama, ali to će se dogoditi samo ako se novi sustavi pravilno koriste, što će se postići samo učinkovitim obrazovanjem vozača i kampanjama koje pomažu vozačima da razumiju mogućnosti i ograničenja tehnologije, smatraju u IAM RoadSmartu.

Zbog dezinformacija i prevelikog broja tehničkih žargona, javnost još uvijek nije potpuno uvjerena u novu tehnologiju. Stoga bi u edukaciju budućih vozača trebalo uključiti i automatiziranu tehnologiju, kako bi vozači mogli naučiti kako funkcionira i u kojoj joj mjeri mogu vjerovati.

No, vozači moraju shvatiti i da bi pretjerano oslanjanje na te sustave također moglo negativno utjecati na sigurnost na cestama, ugrožavajući i vozače i pješake. Poziv IAM RoadSmarta na obrazovanje pojačan je činjenicom da je Velika Britanija dala zeleno svjetlo za autonomnu vožnju na autocestama uz upotrebu sustava kao što je automatsko zadržavanje u voznom traku.

Također, nove procjene ukazuju da će 1 od 10 svih vozila biti barem djelomično autonomno do 2030. godine.

>> Od danas vrijede nove cijene goriva

Komentara 2

IM
Immanuell
11:14 22.03.2022.

Anketama ste sami potvrdili mišljenje vozača o autonomnim autima. Ne treba previše komentara. Ja recimo sam starijeg kova, kad vidim elektronsku ručnu kočnicu, smanjuje mi se interes za auto, kamoli sad kad vidim automatski mjenjač na touch ili na dugmad.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije