Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Microsoftov Dan zaštite potrošača

Microsoft u akciji „mystery shopping“ protiv nelegalnog softvera

microsoft
Reuters
03.12.2009.
u 12:06

Microsoft je u Hrvatskoj posjetio 112 tvrtki i planira do kraja kalendarske godine posjetiti još 20 tvrtki koje prodaju softver ili hardverske proizvode krajnjem kupcu.

Microsoft danas, u cijelome svijetu, kroz tradicionalan Microsoftov Dan zaštite potrošača skreće pozornost svojim korisnicima na važne činjenice kojih bi trebali biti svjesni kad kupuju softver, te ih pokušava zaštititi od prijevara i nelegalnih ponuda s kojima bi se mogli susresti kada ga kupuju.

Steve Ballmer, glavni izvršni direktor Microsofta, nedavno je nelegalan softver nazvao „glavnim tržišnim konkurentom“ Microsoftu, iznoseći pritom podatak da se na 41 posto računala u svijetu koristi piratiziran ili neispravno licenciran softver. Ove godine putem stranica na adresi www.howtotell.com više od 150 tisuća korisnika u svijetu prijavilo je da su došli u kontakt ili im je ponuđen nelegalan ili po bilo čemu „sumnjiv“ softver.

Microsoft je stoga u Hrvatskoj u studenome proveo akciju takozvanog mystery shoppinga s pojačanim intenzitetom i fokusom na prodavače softvera i opreme. Tijekom ove akcije posebno su posjećene one tvrtke i prodavači opreme za koje su hrvatski korisnici putem online portala prijavili sumnju da prodaju piratske inačice softvera, ukradeni softver ili bilo koji drugi softver sumnjivoga podrijetla.

Takve su se prijave zaprimale putem portala na kojemu korisnici i inače imaju mogućnost provjeriti valjanost Microsoftovih proizvoda, pa je Microsoft Hrvatska na temelju ovih prijava samih korisnika tijekom 2009. napravio ukupno 112 ovakvih posjeta i planira do kraja kalendarske godine posjetiti još 20 tvrtki koje prodaju softver ili hardverske proizvode krajnjem kupcu.

Protiv onih tvrtki za koje je ustanovljeno da ne prodaju softver u skladu s licenciranim pravilima, čime čine štetu ponajviše kupcima koji su bili uvjereni da su dobili legalnu verziju softvera, poduzet će se odgovarajući koraci.

Ključne riječi

Komentara 2

SJ
Sve je uzalud
12:55 03.12.2009.

Da automobile pogonuje poslovni softver u Ilici bi bilo 200 mrtvih dnevno.

BA
bassland
12:44 03.12.2009.

Ma naplatit će oni moj quratz. Za to smeće od OS-a bi oni trebali plaćat, a ne njima drugi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije