Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTEDNJA

Manje razgovaramo mobitelima i šaljemo čak 18,4% manje SMS-ova!

brokeri
Darko Gorenak
17.05.2010.
u 16:41

U prva tri mjeseca ove godine zabilježen je porast utrošenih fiksnih minuta od 0,8 posto, spram istoga lanjskog razdoblja, te 1,6 posto spram prethodnog kvartala.

Štednja građana, čini se, posebice je očita u sektoru telekomunikacija. Naime, troši se sve manje mobilnih minuta dok su se ljudi ponovno preusmjerili na fiksne telefone, sudeći prema podacima DSZ-a. Zamjena mobilnih jeftinijim fiksnim minutama događa se u domaćem prometu, dok se pad međunarodnih poziva i dalje nastavlja i u fiksnom i u mobilnom dijelu. Jednako tako pada broj SMS i MMS poruka. U usporedni s prva tri mjeseca 2009., ove je godine u tom razdoblju poslano manje i SMS i MMS poruka. SMS-ova je bilo 752 milijuna ili 18,4 posto manje, a MMS-ova 5,13 milijuna ili 11,4 posto manje.

Istina, za pad broja poruka zasigurno treba okriviti promet podacima i internet, no službena statistika za sada prati tek internetski promet ostvaren dial-up vezom, što zasigurno ne oslikava pravo stanje. Sve manje minuta dial-upom vjerojatno znači da su korisnici prešli na broadband veze, što je svakako pohvalno.

Dakle, u prvom kvartalu potrošeno je 1,38 milijardi minuta što je pad u odnosu na isto razdoblje lani od 1,9 posto, dok je u odnosu na prethodni kvartal pad značajniji - 8,4 posto. Najviše se štedjelo u međunarodnom prometu gdje pad u odnosu na lanjski kvartal iznosi 26 posto.

U prva tri mjeseca ove godine zabilježen je porast utrošenih fiksnih minuta od 0,8 posto, spram istoga lanjskog razdoblja, te 1,6 posto spram prethodnog kvartala. Ukupno je u fiksnim mrežama u prva tri mjeseca ove godine utrošeno 1,37 milijardi minuta, od čega većina ili 1,31 milijarda u unutarnjem prometu, što je porast od 2,1 posto u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine. U međunarodnom se prometu pak u prvom kvartalu nastavio pad utrošenih fiksnih minuta za 21,1 posto, na 57 milijuna minuta.

Komentara 8

HE
heather
17:20 17.05.2010.

jebo vas mobiteli

Avatar sizif
sizif
18:57 17.05.2010.

Ne podržavam zazivanje kamenog doba (a neki su pravopisno ali i idejama prilično zaostali - \"hether\") jer bi se tom logikom moglo reći i \"Jebo vas struja\" ili \"Jebala vas avion\" ili... Mobitel je dobra stvar ali nas na njemumu ne bi trebali (a ni smjeli) pljčkati! A tko hoće bez mobitela - nema problema! Ne mora!

BK
bez_komentara_2
17:04 17.05.2010.

Pa i internet je tu dosta pridonjeo,danas se komunicira preko Facebook-a dosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije