Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
test: ford focus

Malen, ali dovoljno jak i agilan benzinski motor

08.02.2015.
u 21:15

Redizajnirano izdanje Focusa nedavno je stiglo i u domaće salone, a isprobali smo ga s motorom od 125 konjskih snaga

Treća generacija Fordovog kompakta, Focusa, nedavno je dizajnerski i tehnički osvježena. Dorađeni Focus prepoznat ćete odmah, jer sprijeda ima novu masku i svjetla. Time djeluje daleko profinjenije i zrelije, a usporedbi s Aston Martinom u Fordu se sigurno ne srame. I dalje je dostupan kao model sa 4 i 5 vrata te kao karavan, a može se pohvaliti i novom bojom - Deep Impact Blue. Upravo ta boja uz verziju s pet vrata bila je i na našem testnom primjerku.

Zanimljivost testiranog vozila pored samih poboljšanja svakako je i u motoru. Mnogima je teško povjerovati da je riječ o jednolitrenom motoru s turbopunjačem koji razvija snagu od 125 konjskih snaga. Trocilindraš raspolaže i s vrlo solidnih 170 Nm okretnog momenta dostupnih od 1500 do 4500 okretaja. Ovaj motor vozaču ne daje naslutiti da je riječ o malom obujmu, ni da mu 'nedostaje' jedan cilindar.

Iako se Ford hvali vrlo niskom potrošnjom, na testu smo se uvjerili kako normalno korištenje vozila znači potrošnju koja se kreće oko sedam litara, a ne mnogo manje. Želite li biti štedljivi trebate dosta paziti na način vožnje, što rijetko tko radi. Nasuprot tome, pravo je zadovoljstvo voziti Focusa. Izvrsno postavljen upravljač jako dobro 'leži' u rukama, te je vrlo poslušan.

U kombinaciji je i precizan te dobro odmjeren 6-stupanjski ručni mjenjač. Oduševljava nas koliko je Focus 'vozan' automobil. Zahvaljujući malenom motoru, lagan prednji dio vožnju čini vrlo ugodnom bez obzira što je kompletan automobil teži od 1,3 tone. Poželite li ovako bogato opremljen Titanium model budite spremni izdvojiti 147.967 kn.

>> Ford Mondeo je i dalje prava vozačka limuzina

>> Dizajnom amerikanizirani prostrani SUV je na korak do premiuma

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije