Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOBILNA MREŽA

LTE je već tu i trebat će nam sve češće

smartphone
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
05.04.2014.
u 14:00

Prosječna brzina koja se može postići na području Zagreba iznosi između 20 i 40 mbps, što je i dalje više nego dovoljno za mobilno surfanje

Mobilna mreža četvrte generacije (LTE, 4G) službeno je stigla i u našu zemlju. Nakon dva natječaja koja je raspisao HAKOM, HT-u i Vipnetu dodijeljene su sve raspoložive frekvencije, a Tele2 ni prvi ni drugi put nije iskazao interes. Hoće li, kada i kako treći operator investirati u LTE (Long Term Evolution) zasad ne znamo, a ono što znamo jest da su dva velika operatora 4G signal, probno dostupan još od 2011. godine, već doveli u neka, uglavnom urbana područja. Hrvatski telekom trenutačno vodi kad je u pitanju rasprostranjenost LTE signala, ali svoju mrežu četvrte generacije ubrzano širi i Vipnet

Jači signal, veća brzina interneta

Može se očekivati da će rasprostranjenost 4G signala obaju operatora s vremenom biti sve bolja, a to će im omogućiti frekvencijski raspon od 800 do 862 MHz koji se oslobodio gašenjem analogne televizije. Tako niske frekvencije jamče znatno bolje rasprostiranje signala, pogotovo u ruralnim područjima do kojih je teško ili neisplativo dovesti 3G signal koji radi na visokoj frekvenciji od 2100 MHz. Njegov je val samim tim kraći i teže se probija kroz razne prepreke poput brda, šuma, građevina... Drugim riječima, za pokrivanje 4G-om trebat će znatno manji broj baznih stanica u odnosu na 3G, što će u konačnici dovesti i do manjih troškova za operatora i većeg zadovoljstva korisnika. Ono što nam trenutačno otežava situaciju jest činjenica da susjedne Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija još nisu ugasile analogno televizijsko emitiranje, zbog čega je zasad teško moguće pokretanje mreže na 800 MHz u pograničnim područjima, ali i to bi se trebalo promijeniti do kraja 2015. kada je i u tim zemljama planirano isključenje analognih odašiljača.

Za LTE su predviđene i frekvencije od 1800 i 2600 MHz, ali pretpostavlja se da će se one koristiti za popunjavanje rupa u pokrivenosti u urbanim područjima gdje je gustoća baznih stanica velika. Osim boljeg signala, koji bi trebao biti istovjetan 2G (edge) pokrivenosti, 4G donosi i do 10 puta veće brzine pristupa mobilnom internetu u odnosu na 3G. U Hrvatskoj se trenutačno gradi 4G mreža koja u teoriji podržava brzinu do 75 mbps, dok neke zemlje, poput Austrije i Njemačke, već koriste tehnologiju koja tu deklariranu brzinu udvostručuje. Kao i kod 3G-a, i 4G u praksi izgleda nešto drukčije nego na papiru. Prosječna brzina koja se može postići na području Zagreba iznosi između 20 i 40 mbps, što je i dalje više nego dovoljno za mobilno surfanje. LTE je u velikim zemljama već donio veliko olakšanje korisnicima jer je 3G mreža, primjerice u Londonu ili New Yorku, već odavno postala preopterećena, a ponekad čak i neupotrebljiva.

3G nas još dobro služi

U našoj zemlji načelno takvih problema nema, nas i 3G još uvijek sasvim dobro služi (pogotovo ako vam mobitel podržava tehnologiju HSDPA dual carrier), no situacija se drastično mijenja ljeti na obali kada zbog velikog broja turista mobilni internet na nekim mjestima postaje gotovo neupotrebljiv. Upravo tu leži i glavni odgovor na pitanje treba li nam 4G, ali razloga ima još.

Važno je istaknuti da je broj pametnih telefona s pristupom internetu kod nas i dalje u porastu i da će povećanje njihova broja utjecati na sve veće opterećenje mobilnih mreža tijekom cijele godine. Ruralna područja, gdje fiksna infrastruktura nije dobro razvijena i ne pruža dostatne brzine pristupa internetu, zahvaljujući 4G-u mogla bi napokon osjetiti blagodati brzog surfanja i dostojno se uključiti u moderne tijekove. LTE je potreban i zbog očekivanog razvoja novih usluga te sve složenijih aplikacija za mobilne uređaje koje će zahtijevati veće brzine pristupa internetu. S obzirom na to da svi novi pametni mobiteli višeg, ali i srednjeg ranga (iPhone 5s, iPhone 5c, HTC One, Samsung Galaxy S4, Sony Xperia Z1...) već imaju podršku za 4G, može se očekivati da će za oko pet godina taj standard postati raširen jer već se priča o LTE Advanceu i 150 mpbs brzine.

>> HAKOM: U godini dana 130.000 novih širokopojasnih priključaka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije