Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastavni procesi

Križevački osnovnoškolci u pomoć sustava Office 365 razgovarali s astronautkinjom i američkim rendžerom

Križevački osnovnoškolci pomoću Office 365 razgovarali s astronautkinjom i američkim rangerom
Foto: Promo
1/16
31.10.2017.
u 16:28

Sunita Williamson, žena koja je najdulje boravila u otvorenom svemiru, otkrila je učenicima svoja svemirska iskustva

Mnogi roditelji, ali i nastavnici, upoznati su s činjenicom da je katkada vrlo teško zainteresirati i motivirati djecu za učenje. To zna biti vrlo iscrpljujuće, a često ni najveći trud ne donese željene rezultate. Međutim, današnja djeca koja su odrasla uz različite ekrane vrlo su zainteresirana za tehnologiju pa se ona sve više uvodi kao pomagalo pri učenju.

Foto: Promo

Moderni pristup poučavanju i učenju trebao bi omogućiti i razvijanje i poticanje učeničkih kompetencija ključnih za 21. stoljeće kao što su kritičko razmišljanje, kreativnost, samostalnost, timski rad, uvažavanje različitosti itd. Toga su svjesni i mnogi nastavnici u hrvatskim školama, pa tehnologiju sve više uvode u nastavne procese.

Djeca najviše vole Skype koji se u nastavi koristi na više načina.

Njime se koristi i Gordana Novak, učiteljica u osnovnoj školi Vladimir Nazor u Križevcima, koja već gotovo tri godine upotrebljava u nastavi Microsoftov besplatni edukativni paket Office 365. Kaže da je sve započelo kada je poželjela koristiti Skype. "Registrirala sam se na education.microsoft com i počela koristiti zanimljive Microsoftove edukativne alate. Djeca najviše vole Skype kojim se u nastavi koristimo na više načina. Jedan od njih je i Mystery Skype kada se povežemo s nekim razredom u svijetu pa djeca otkrivaju lokaciju. Kada se otkrije, onda učenici jedni drugima postavljaju pitanja o školi, kulturi te države ili o nečemu drugome što žele doznati", kaže Gordana Novak te naglašava kako su putem Skypea imali i mnogo gostiju – predavača. Održan je sat s američkom astronautkinjom Sunitom Williamson koja drži tri ženska rekorda: za najduži svemirski let od čak 195 dana, sedam odlazaka u otvoreni svemir i za najdulji boravak u otvorenom svemiru, gdje je bez prekida preživjela 50 sati i 40 minuta.

Foto: Promo

"Imali smo i sat s rendžerom iz Yellowstonea te virtualni izlet u Heart Castle u Kaliforniji. Već dvije godine Microsoft u studenom organizira Skype-a-Thon globalno povezivanje i učenje bez granica. Tako smo prošle godine imali 14 Skype satova i moji su učenici i spavali u školi. Iskustva su predobra, učenici jednostavno obožavaju satove Skypea", zaključila je nastavnica križevačke osnovne škole.

Već treću godinu zaredom Ministarstvo znanosti i obrazovanja, CARNet i Microsoft Hrvatska omogućuju učenicima i nastavnicima besplatni programski paket Office 365 Education. Također, svaki djelatnik i učenik ima pravo na pet besplatnih instalacija Office 365 ProPlus za sve privatne uređaje (računala, tablete, pametne telefone) pa se tako mogu koristiti alatima poput Worda, Excela, PowerPointa, Outlooka, OneNotea, Skype for Business, ali i brojnih drugih.

Kako bi ostvarili to pravo samo se treba registrirati na web stranici Office 365 za škole i to putem korisničkog računa koji dodjeljuje administrator imenika u svakoj školi. Office 365 paket značajno osuvremenjuje proces učenja, a svaki korisnik ima pravo na pohranu 1000 GB (1 TB) podataka u oblaku, kojem može pristupiti s bilo kojeg uređaja, bilo kada i s bilo kojeg mjesta na svijetu. Osim toga, poštanski sandučić za svakog korisnika ima kapacitet 50 GB, a moguće je slati privitke veličine čak do 150 MB.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije