Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o smaku svijeta

Korado Korlević: Šansa za smak svijeta ove godine je 1:100.000

korado korlević (1)
PIXSELL
21.12.2012.
u 08:00

Maje nisu bili bolji u izradi kalendara od drugih ranih civilizacija. Nitko nije nadmašio liniju Ind-Babilon-Aleksandrija, mi se još "gombamo" s njihovom matematikom, kaže Korlević.

Smak svijeta doista će se dogoditi! Tvrdi to Korado Korlević, poznati hrvatski astronom, ali dakako dodaje da se to neće dogoditi ove godine niti čovječanstvo zna kada će doista doći do smaka svijeta. Korlević ističe da svaka godina ima neku svoju statističku vjerojatnost za smak svijeta i da je to ove godine negdje 1:100.000.  

– Moguće je da to bude i veća vjerojatnost, ali taj je dio nepredvidljiv, fizika i matematika daju nam siguran broj od 1:100.000 – kaže Korlević koji je ove godine održao više predavanja baš na temu Maja i smaka svijeta. No kaže da bi nas prije uništili nagomilani nuklarni arsenali Rusije i SAD-a.

Jesu li vas često ove godine sugrađani ispitivali "što s tim smakom svijeta" i "o čemu se tu zapravo radi"?


– Naravno, čim se spomene 2012., Maje, kalendar, planete, Mliječni put, sve to na neki način  indicira na astronomiju. Što se tiče poziva, doista je bilo i toga, zvale su me različite grupe građana: oni  koje je zanimalo predavanje koje bi preko te popularne teme zapravo bilo uvod u znanost, zatim oni koji su bili iskreno prestrašeni i "oni u sumnji" koji su se dvoumili da li da uzmu neki nepovoljni kredit.

Kako vi gledate na taj "fenomen"?

– Fenomen je, naravno, najinteresantniji psiholozima i  ekspertima koji se bave medijima.

Što su to Maje računali  i jesu li doista predviđali katastrofu u 2012.?

– Majanski zapis na koji se pozivaju prvi autori, zapis iz Tortuguera uopće ne spominje katastrofu nego opisuje trenutak kada će se kralj Maja svečano odjenuti i pridružiti nekoj vrsti "dočeka novog razdoblja". Nema govora o tome da su Maje predviđali bilo kakav smak svijeta. Ali možemo govoriti o tome da je fenomen postao to što se to na kraju pretvorilo u katastrofično pretkazanje i medijsku priču.

Iako su mediji puno promocije dali "smaku", može li se gledati na sve to i kao jednu varijantu promidžbe istraživanja civilizacija na Zemlji, pa čak možda i istraživanju svemira i proučavanju ciklusa u svemiru.

– Što se tiče prilike da se porazgovara o svemiru i stvarnim opasnostima za civilizaciju, to je svakako bila dobra prilika.
Ali, konkretno ne, mediji su napravili priču od toga, to je uobičajena potraga za "Deus ex machina", nekim božanskim rješenjem svih problema.

Jesu li Maje u vođenju kalendara bili uspješniji od ostalih civilizacija koje poznajemo iz povijesti?

– Ne, nisu bili bolji. Nitko nije nadmašio liniju Ind-Babilon-Aleksandrija, mi se još "gombamo" s njihovom matematikom.
Matematika Maja izniman je doseg za nekoga tko nije poznavao razlomke i decimalne brojeve, kao što su njihove građevine iznimne za nekoga tko nije poznavao "tvrde" kovine.

Smakovi svijetova u svemiru su vjerojatno redovite pojave, što bi moglo zadesiti Zemlju jednoga dana? Mislite li da će nas prije zadesiti neki asteroid koji neće zaustaviti naša atmosfera ili će prije doći neko uništenje sa same Zemlje?

– Asteroidi i kometi, eksplozije supernove u blizini, rast sjaja Sunca, sve će to što ciklički što na kraju uništiti biosferu na Zemlji. Sam planet Zemlja malo je "žilavija" priča i planeti se baš i ne daju jednostavno uništiti.

Koliko se često odvijaju sudari s nebeskim tijelima u svemiru?

– Za naša mjerila katastrofalni udari rijetko, nešto manje od svakih 100.000 godina, udari tipa takve kataklizme koja je odgovorna za izumiranje dinosaura svakih 100 milijuna godina.

Što nas čeka onda 21.12. 2012?


– 21. 12. i nije baš prava katastrofa, to je početak vikenda!

Komentara 1

K1
k1milica
09:12 21.12.2012.

tocno tako, ali rezultat 1: 100000 je ogroman prema vjerojatnosti da se proteini(treba ih min. 256) spoje u nesto nalik na DNA jedno je 100000 puta vjerojatniji smak svijeta danas u podne....a opet tu (nevjerojatnu )teoriju djeca moraju uciti napamet...a..a druga alternativa (za koju se izjasnjava nas 86%)je isto (ne)vjerojatna kao i pva tzv"znanstvena"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije