Novo u Hrvatskoj

Kinez sa švedskim pedigreom: plug-in hibridni Lynk & Co 01 na struju može do 75 km

Foto: Mladen Milčić
1/7
04.06.2024.
u 08:02

Kompaktni SUV s 261 konjskom snagom i premium opremom nastao je u suradnji Geelyja i Volva. Trenutačno se može kupiti za 46.990 eura, samo u najraskošnijoj izvedbi

Još jedna kineska marka stigla je na naše tržište - Lynk & Co, a zasad će nuditi kompakni SUV model 01 u plug-in hibridnom izdanju. Lynk & Co je marka pod okriljem kineskog Geelyja, pod kojim između ostalih spadaju i Geely, Volvo, Lotus, Polestar... U Europi su dosad bili prisutni u samo sedam država Zapadne Europe, a sada se šire i na jugoistok, gdje će ih zastupati SEEAG grupa, koja je u Hrvatskoj zastupnik Volva, Kije i Geelyja. Lynk & Co je osnovan 2016., sjedište tvrtke je u švedskom Gothenburgu gdje je dizajnerski centar, a automobili se proizvode u Kini.Model 01 razvijen u suradnji Geelyja i Volva, na platformi Volva XC40. Dimenzijama se, dužinom od 254 cm i međuosovinskim razmakom od 273 cm, smješta u sam vrh C SUV klasu, a materijalima i opremom blizu premium segmenta. U Hrvatskoj će se moći kupiti u samo jednoj verziji, bogato opremljenoj s plug-in hibridnim pogonom.
 


Riječ je o istom hibridnom sklopu kakav koristi i Volvo XC40, kombinaciji trocilindričnog 1,5-litrenog turbobenzinca i elektromotora s kombiniranom snagom od 261 KS, a prijenos snage na prednje kotače vrši 7-stupanjski DCT automatik. Litij-ionska baterija je kapaciteta 14,1 kWh, što je dovoljno za WLTP domet na struju od 75 km. Deklarirana kombinirana potrošnja je 1,0 l/100 km (WLTP, uz punu bateriju), od 0 do 100 km/h dolazi za 8,0 sekundi, a maksimalna brzina je 210 km/h. Dizajn vanjštine i unutrašnjosti vozila je atraktivan, a materijali se čine vrlo kvalitetni. Primjerice, dolazi uz 20-inčne alu naplatke i panoramski krov, a u interijeru je 12,3-inčna digitalna instrumentna ploča i 12,7-inčni središnji zaslon osjetljiv na dodir, on-board kamera i kamera za snimanje unutrašnjosti vozila s kojom se mogu snimati selfiji.


 


 

Softver je uz 64 GB internog hard diska stalno povezan s internetom, a nudi se i bežično punjenje mobitela te bežična povezivost s Apple Car play i Android Auto sustavom. Model 01 nudi i digitalni ključ koji se može dijeliti preko pametnog telefona drugim korisnicima vozila, a vlasnik preko aplikacije Lynk & Co može kontrolirati što se događa u vozilu. Dakako, standardna je i vrhunska sigurnosna oprema, a jedino što se može doplatiti je plava boja za 960 eura (crna je standardna). Cijena je 49.990 eura, a za prve kupce dolazi uz popust od 3000 eura, pa se može kupiti za 46.990 eura.

Komentara 2

Avatar Blokiran
Blokiran
10:09 04.06.2024.

50k€, 75km(po zimi 50km)! "Prava prilika" za otici u lokalnu trgovinu po speceraj! (Da je bar autonoman pa da te bar moze pijanog vratiti iz lokalnog birca ;))

ST
stomiovotreba
09:11 04.06.2024.

Vozio 4 tjedna, preporučam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije