Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KALAŠNJIKOV

Pametne konzole koje će same donositi odluku pucati ili ne

Kalašnjikov
Foto: DPA/Pixsell
1/3
22.07.2017.
u 12:59

Sustav odlučivanja novog oružja bit će zasnovan na neuronskim mrežama, sličnom sustavu po kojemu radi ljudski mozak!

Ruska automatska puška kalašnjikov, strojnica korištena u desecima sukoba od sredine prošlog stoljeća do danas, odavno je stekla kultni status među vojnicima, policajcima i revolucionarima diljem svijeta.

Poznata kao oružje koje se ne kvari, puška koju je moguće provući i kroz blato i kroz vodu bez bojazni da neće nakon toga ispaliti rafal kada to njen vlasnik poželi, našla se i na zastavi Mozambika, grbu iranske Revolucionarne garde, ali u pjesmama revolucionara diljem svijeta.

I to zbog dobrog razloga. Ova puška bila je pristupačna, jeftina, konstrukcijski jednostavna i iznad svega apsolutno pouzdana. Znatno pouzdanija od “šminkerske” američke jurišne puške M-16 koju su američki vojnici u Vijetnamu nerijetko odbacivali ako su imali mogućnost dokopati se kalašnjikova od zarobljenog ili eliminiranog vijetkongovca.

Ipak, ruski proizvođač oružja koncern Kalašnjikov sada okreće, u proizvodnom smislu, potpuno novi list. Najavili su kako svoj proizvodni spektar šire na oružje s umjetnom inteligencijom, a sustav odlučivanja bit će zasnovan na neuronskim mrežama, sličnom sustavu po kojem radi ljudski mozak!

Robotika i inteligencija

– Kalašnjikov borbeni modul sastojat će se od puške postavljene na konzolu koja sama, bez utjecaja ljudi, obrađuje podatke prikupljene kamerom kako bi identificirala ciljeve, i sama donijela odluke, ustvrdila je ruskoj agenciji TASS Sofija Ivanovna, glasnogovornica koncerna Kalašnjikov.

Pojednostavnjeno, konzola će snimati situaciju na terenu, na udaljenostima od nekoliko stotina metara. Kada opazi čovjeka, na temelju njegova ponašanja, oznaka koje nosi, na temelju njegova približavanja ili udaljavanja štićenom objektu ili položaju procijenit će radi li se tu o civilu koji je slučajno zalutao u borbeno područje, prijateljskom vojniku ili neprijatelju. I shodno tome će donositi odluke treba li otvoriti na njega vatru, ispaliti samo pokoji hitac upozorenja ili ga uništiti bez milosti.

Ovaj novi proizvod, borbeni sustav temeljen na specijalnoj konzoli pogonjenoj umjetnom inteligencijom potpuno je proizvod ruskih znanstvenika, a već je spreman za predstavljanje. Uostalom, ruski predsjednik Vladimir Putin već je vidio sustav koji mu je detaljno predstavljen, a ostatak javnosti detalje će saznati na Vojnom forumu 2017. koji se od 22. do 27. kolovoza održava u Moskvi.

Foto: Screenshot Youtube

Prema najavama foruma, Kalašnjikov će predstaviti cijeli niz oružja povezanih u oblak, zajedno sa svim novitetima koje razvijaju. Prema svemu sudeći, novi će “neuronski kalašnjikov”, odnosno borbeni modul koji će biti prikazan na forumu u svom sustavu imati oružje nešto većeg kalibra.

Automatsku strojnicu kalibra 25, no koncern radi i na razvoju borbenog modula koji će moći na sebi ponijeti klasičnu strojnicu u standardnom pješačkom kalibru 7,62 milimetra. Istu onu strojnicu kojom su danas naoružane pješačke postrojbe ruske vojske.

Ruski proizvođači oružja upravo robotiku i umjetnu inteligenciju vide kao glavni adut svojih proizvoda za njihovu prodaju na stranim tržištima. Koncern Kalašnjikov i njegovi suradnici danas predstavlja jedan od vodećih centara za razvoj visoke tehnologije.

– Stvaraju se nove tržišne niše, nova tržišta za proizvode poput elektroničkih borbenih sustava, malih robota, mini podmornica, i Rusija opravdano tu vidi svoju priliku.

Ipak, ovakva će oružja trebati promovirati jer radi se o novitetima. Prvo treba uvjeriti potencijalne kupce da je to sustav koji im treba, da je to budućnost, jer ljudi su uvijek nepovjerljivi prema novim tehnologijama, kaže Sergej Denisencev iz ruskog Centra za strateške studije.

Borbeni modul samo je jedan od visokotehnoloških proizvoda koje Kalašnjikov razvija u svojim inženjerskim laboratorijima. Iako su se do sada, više ili manje, bavili gotovo isključivo vatrenim naoružanjem, sada planiraju i predstavljanje napredne bespilotne letjelice namijenjene izviđanju i špijuniranju.

Za razliku od sličnih sustava, bespilotna letjelica Kalašnjikov apsolutno je bešumna, ima autonomiju leta od čak četiri sata, a lansira se iz ruke. Ova će bespilotna letjelica, osim vojsci, biti ponuđena i javnosti kako bi ju ruski fotografi, ali i državne agencije mogle koristiti za snimanje iz zraka, budući da se na nju može spojiti kamera s velikim optičkim zumom, ali i modul za termalno snimanje.

Računaju na revolucije

Ipak, unatoč ovom velikom tehnološkom iskoraku i nadama kako će sofisticiranim oružanim sustavima naći nova tržišta, ruski se koncern nema namjeru udaljiti od svog proizvoda po kojemu je poznat diljem svijeta. Ručnog vatrenog oružja. Ne samo od strojnice kalašnjikov i njenih brojnih moderniziranih verzija koje su danas prvi izbor cijelog niza vojnih postrojbi diljem svijeta, već i snajperskih pušaka.

Tako je koncern Kalašnjikov prije nekoliko mjeseci predstavio čak tri snajperske puške koje su odmah ušle u naoružanje ruskih specijalnih postrojbi. Prva je SV-98M, standardni snajper znatno olakšan uporabom specijalnih materijala i aluminijskih legura. Druga je SVK, svojevrsni hibrid između jurišne puške i snajpera koji se može koristiti za precizno ciljanje na velikim udaljenostima, ali i za blisku borbu. I treći snajper, VSV u magnum kalibru.

Kako god bilo, koncern Kalašnjikov nema se namjeru odreći statusa proizvođača najprodavanije puške u povijesti. Pri tome računaju na svoje stare kupce, Moskvi naklonjene zemlje diljem svijeta, na revolucionarne pokrete kao i na zemlje Trećeg svijeta, ali više ništa ne prepuštaju slučaju. Zakoračili su čvrsto u 21. stoljeće.

Kalašnjikov na crnom tržištu

AK-47 ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najrasprostranjenije oružje na svijetu, sa 100 milijuna pušaka koje su trenutačno u upotrebi

Izvor: balkans.aljazeera.net

ONLINE (DARK WEB)

2800

MEKSIKO (jug)

2000

LIBANON

1604

NIGERIJA

1292

SIRIJA

2100

MEKSIKO (sjever)

1200

JEMEN

1396

IRAK

700

AFGANISTAN

600

 

Komentara 2

RI
river
01:35 25.07.2017.

Opet serete sa ruskom I srpskom tehnikom...Na zapadu I djeca se igraju sa tim bespilotnim letilicama sa kamerama a vec pokusavaju dotavljati poštu I druge stvarisa bespilotnim avioncicimapilotnim avioncicima

RA
ranko75
14:05 25.07.2017.

Ma otkuda to rusi umiju napraviti? Pa cijelo vrijeme pisete da oni samo piju votku i tu i tamo ponekad izvade naftu i plin i prodaju,pa od te love ponovo kupe votku i popiju. Otkuda odjedared te neuronske mreze poo kojima radi ljudski mozak? I koji mozak, prije nego popije votku ili poslije.Ja se cudim da oni i naftu i plin tako pijani umiju izvaditi i prodati.To mora da je neka greska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije