Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanjem rastemo

Kaku: Starenje se događa zbog pogreške u genima i stanicama

michio kaku (1)
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/4
04.10.2012.
u 17:49

Čovjek koji je dospio na listu 100 najpametnijih Newyorčana ne boji se budućnosti jer smatra da ćemo u idućih nekoliko desetljeća imati internet u lećama, savitljive mobitele i, što je najvažnije, lijek za rak

Kakva nas budućnost očekuje? Hoće li nas uništiti nuklearni ratovi, suša, opasni virusi ili ćemo nestati pod morem čija razina zbog globalnog zatopljenja neprestano raste? Ni na jedno od pitanja koje sugeriraju katastrofičnu viziju budućnosti nije lako dati odgovor, ali mora li budućnost nužno biti crna? Američki teorijski fizičar i futurolog Michio Kaku pravi je dokaz da na godine koje dolaze ne trebamo gledati sa strahom. Čovjek koji je dospio na listu 100 najpametnijih Newyorčana, ali to ne voli previše isticati jer se na istoj listi nalazi Madonna, a uskoro će tamo svoje mjesto naći i Lady Gaga, ne boji se budućnosti jer smatra da ćemo u idućih nekoliko desetljeća imati internet u lećama, savitljive mobitele, inteligentne tapete koje “govore” i, što je najvažnije, lijek za rak.

Znanje će vladati

U sklopu HT-ove konferencije “Znanjem rastemo”, Kaku se predstavio uzvanicima kojih je bilo 800-tinjak te im poručio da društva, uključujući i naše, mogu napredovati samo ako se dovoljno ulaže u edukaciju ljudi. Drugim riječima, današnji proizvodni kapitalizam u budućnosti će se pretvarati u intelektualni, a sve nacije čija gospodarstva počivaju na masovnoj proizvodnji mogle bi doživjeti krah. Um će i dalje carovati, a kreativnost će biti glavna pokretačka snaga, znanje će biti glavna moneta. Bez obzira na to što mnogi strahuju od rapidnog povećanja svjetske populacije i nedostatka hrane za sva ta “gladna usta”, fizičar o tome ima nešto drukčije mišljenje: Da će se rađati manje djece – to je neminovno, ali gotovo je sigurno da ćemo u bliskoj budućnosti živjeti duže, pogotovo usavršimo li tehnologiju obnavljanja stanica:

Zloporaba tehnologije

– Starenje se događa zbog pogreške u genima i stanicama. Stanice imaju mehanizam koji ih obnavlja kada dođe do oštećenja jer, da nije tako, ostarjeli bismo ubrzo nakon što se rodimo. No, mehanizmi popravka s vremenom također stare i usporavaju se pa je pravi izazov za nas ubrzati obnavljanje stanica i u kasnijim godinama života. To bi mogli postići primjenom genske terapije u kombinaciji s kemikalijama koje mogu potaknuti obnavljanje – kaže Kaku.

Iako na budućnost gleda u pozitivnom svjetlu, Kaku ipak, kao i svaki čovjek, gaji neke strahove. Brine ga mogućnost zloupotrebe nuklearnog oružja kao i virusi koji bi mogli izazvati globalne epidemije.

Ključne riječi

Komentara 4

SI
sinaj
22:26 04.10.2012.

Svaki put kad vidim ovakve članke grohotom se nasmijem. Čuj, hoće li nas uništiti nuklerani rat, ovo ili ono, bla, bla, a Mudrinić se lijepo smiješi u ugodnom društvu. Dok je nama raznih Mudrinića ne treba nam nuklearni rat za uništenje. A ta glupu priču o prenapučesti kao problemu neka ovakvi bjelosvjetski probisvjeti nose svojim kućama. Primamo milijun crnaca iz Afrike samo da nam Mudrinić ode. Sramite se zbog ovakvih članaka.

JA
jajan
22:40 04.10.2012.

"Genijalno" .....još samo da nam objasni kako spriječiti te grešeke u uvjetima izloženosti raznim zračenjima i drugim štetnim utjecajima - kozmičkim, radioaktivnim, kemijskim itd. svake stanice organizma....

JA
jajan
22:41 04.10.2012.

...EUreka ! Staviti nas sve pod olovno "stakleno zvono"......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije