Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Istraživanje Huaweija: Izazovi odgoja djece u digitalno doba

Istraživanje Huaweija
Foto: Promo
1/2
11.09.2019.
u 13:50

Istraživanje koje je Huawei proveo među 1253 ispitanika naglašava u prvom tjednu škole izazove s kojima se suočavaju roditelji u digitalno doba; 56 posto ispitanika reklo je da njihovo dijete ne nosi pametni telefon u školu, a čak 65 posto ispitanika podržava obrazovanje uz pomoć pametnog telefona

Pametni telefoni, ali i tehnologija općenito uvelike olakšavaju naše živote. Lakše i brže komuniciramo, dogovaramo se, efikasnije odrađujemo zadatke na poslu…Međutim, postoje i negativni efekti prekomjernog korištenja pametnih telefona, a naročito kad je riječ o djeci u formativnim godinama.

Prvi tjedan škole idealno je vrijeme za podizanje svijesti o odgovornom korištenju tehnologije. S tim je ciljem Huawei kao društveno odgovorno kompanija proveo istraživanje čiji će rezultati eventualno pomoći pri sagledavanju šire slike u kontekstu roditelja, djece i pametnih telefona.

Da su se društvo i način odgoja djece uvelike promijenili u proteklih nekoliko godina, vidljivo je iz odgovora da većina ispitanika kažnjava svoju djecu zabranom korištenja pametnih telefona, a što ukazuje na široku upotrebu tehnologije u svakodnevnim životima djece. Primjerice, prije koju godinu mobitel su najčešće dobivala djeca prilikom polaska u srednju školu, a danas je osnovnoškolcima zabrana korištenja mobitela najgora moguća kazna.

Ne tipkajte dok vozite

Također, 32 posto ispitanih odgovorilo je kako svakodnevno koristi mobitel u vožnji, dok je od tih 32 posto više od pola onih koji mobitel u vožnji najčešće koriste za pregledavanje društvenih mreža.

Istraživanje je pokazalo kako je 56 posto roditelja izjavilo da njihovo dijete ipak pametni telefon ne nosi u školu dok 37 posto njih ide toliko daleko i tvrdi da pametne telefone u školama treba izričito zabraniti.

Učite uz pomoć tehnologije

Obećavajuće zvuči podatak da je ogromnih 65 posto ispitanika potvrdilo kako podržava svakodnevno učenje i obrazovanje uz pomoć pametnog telefona ili računala.

Na pitanje “na koji način ograničavate djeci dostupan sadržaj na pametnim telefonima i računalima”, najviše je onih (38 posto) koji to rade usmenim upozoravanjem, dok slijede oni (18 posto) koji djetetu dopuštaju korištenje pametnog telefona samo uz prisustvo starije osobe. Također tu je brojka od 17 posto onih koji limitiraju pristup određenim stranicama dok 12 posto roditelja uopće ni na koji način ne upozorava dijete na prekomjerno korištenje pametnih telefona. Ostali postotak ispitanika na ovom pitanju otpao je na ponuđeni odgovor “nešto drugo”.

Vodite računa o tome što djeca posjećuju

A ohrabrujuće zvuči i da 53 posto ispitanika tvrdi da njihovo dijete koje je mlađe od 13 godina dnevno ne provodi više od sat vremena ispred ekrana i to vrijeme provode na gledanje crtića, serija ili slušanje glazbe, što je potvrdilo 36 posto roditelja. Sljedeće po redu su igrice (29 posto) pa društvene mreže (14 posto) i edukativan sadržaj (11 posto)…

Iako mobiteli prvenstveno imaju pozitivnu ulogu, većina djece će uslijed nedovoljne kontrole vrlo lako dane provoditi zureći u ekrane. Stoga stručnjaci savjetuju roditeljima dosljedan pristup prilikom davanja mobitela djeci na korištenje, a naročito ako se radi o manjoj djeci.

dr. Ranko Rajović
Foto: Arena Hospitality Group

Na tom tragu razmišljanja je i dr. Ranko Rajović, najveći stručnjak u regiji za pitanja odgoja djece.

Ne možemo zabraniti pristup novih tehnologijama, one su potrebne i korisne i neminovne. Važno je kontrolirati što i koliko smijemo koristi. Opasnost se krije u neumjerenoj upotrebi. Djeca brzo razviju ovisnost, jer gledajuću u ekran i rješavajući zadatke u video igrici su na dopaminu, a onda kad pređu nivo dobiju i druge hormone koji daju osjećaj sreće. Tu zapravo dobiju sve - iščekivanje, radost, tugu, sreću, napetost, ljutnju i sve se rješava bezbolno i za 15 minuta promjeni 10 emocija. To nije realno u pravom životu, tako da život u virtualnom svijetu postaje interesantniji, dinamičniji, djeca gube interes za stvarnost, traže da svoje prohtjeve zadovolje odmah“, tvrdi Rajović kojeg Huawei i Weekend Media Festival dovode u Rovinj od 19. do 22. rujna gdje će održati predavanje „Djeca i digitalno doba: Kako igrom razvijati djetetov IQ?“.

Korigirajte vrijeme provedeno uz ekrane

Što se pak tiče ograničavanja vremena provedenog uz pametni telefon, 78 posto ispitanika smatra to ključnim i potrebnim u odgoju djeteta dok 22 posto roditelja ne vidi nikakav problem u cjelodnevnom korištenju tehnologije.

Telefoni i tableti, televizori, igrice i slično, ukoliko se ne koriste primjereno, mogu ometati djecu u dnevnom izvršenju njihovih aktivnosti, djeca se mogu izložiti cyberbullyingu, ovisnostima o igrama, stvaraju troškove roditeljima i slično. Istodobno omogućavaju poziv u pomoć bilo kada i bilo gdje ako ga zatrebate, dostupnost, instant pristup informacijama, brzu komunikaciju, učenje sa udaljene lokacije, sa se zabavite, pohranu informacija i tome slično. Digitalno doba donosi nam kao društvu velike pomake, stoga tehnologiju treba upotrebljavati racionalno i s ciljem razvitka osobnog integriteta, znanja ili mogućnosti.

Tehnologija je tu da nam pomogne, no ljudi često puta upadnu u zamku i neprimjereno je koriste. Naša je odgovornost poticati razgovor o tome, te usmjeriti ljude kako na ispravan način koristiti tehnologiju, a naročito kad su znatiželjna i osjetljiva djeca u pitanju. Upravo smo zbog toga proveli istraživanje, upravo zbog toga u partnerstvu s Weekend Media Festivalom dovodimo i stručnjake poput dr. Rajovića. Pokušat ćemo što je moguće više promovirati pozitivne primjere korištenja tehnologije, poput npr. razvoja virtualnog edukativnog sadržaja za djecu s posebnim potrebama, učenje s udaljenih lokacija i slično”, izjavio je Norman Mueller direktor marketinga Huaweija za Hrvatsku i Sloveniju.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije