Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Održavanje vozila

I auto se može prehladiti, pripremite ga za zimu

'auto..zagreb..04.10.2002 . automehanicar pregled auta priprema za zimu  snimio zeljko lukunic'
' '
09.11.2011.
u 12:42

Provjerite akumulator, gume, stanje laka, te kupite tekućinu za pranje stakala otpornu na niske temperature

Studeni nas, u pravilu, asocira na hladnije vrijeme, pa posegnemo za toplijom odjećom kako se ne bismo prehladili. Automobilu ne možemo navući kaput i tople čizme, ali neke stvari ipak možemo napraviti kako se ne bi 'prehladio'.

Da bi automobil što lakše preživio hladne zimske mjesece potrebno ga je za to pripremiti. Najteža su mu jutra, kada je u pravilu najniža temperatura. Nepripremljeni vozači toga obično postanu svjesni tek kad zakasne na posao zbog toga što nisu uspjeli pokrenuti automobil. Najčešće je uzrok akumulator, odnosno nedovoljna razina elektrolita, no pravi razlog može biti i, primjerice, u alternatoru ili neispravnim kabelima. Kako biste zaobišli takav scenarij, krajnje je vrijeme da automobil podvrgnete kontrolnom pregledu. S obzirom da rijetki imaju potreban alat - ali i znanje - za provjeru svega što je potrebno preporučamo posjet serviseru. To je najbolji način da izbjegnete živciranje, gubljenje vremena, ali i trošak kasnijeg popravka, koji je obično nekoliko puta veći od cijene preventivnog pregleda.

Pored obavezne provjere akumulatora, i čišćenja klema, treba provjeriti kablove odnosno pogledati jesu li svi dobro postavljeni, stoje li čvrsto na svome mjestu ili su, možda, negdje oštećeni. Zimi stradaju i limeni dijelovi, pa bi eventualne pukotine i oštećenja laka trebalo sanirati prije zime, jer zima može povećati oštećenje.

Nešto ipak možete napraviti i sami. Važno je napuniti posudu za tekućinu za pranje stakala sredstvom koje se ne smrzava do određene temperature. Tekućina koja 'drži' do -15 stupnjeva Celzija trebala bi biti dovoljna. Pogledajte u kakvom su vam stanju gume. Hladniji dio godine traži kvalitetnu zimsku gumu. Nadalje, iako se ove tekućine rijetki vozači sjete, ispravna kočiona tekućina vrlo je važna. Nadalje, ono što svatko može ali i treba napraviti je detaljno očistiti automobil. Dobro oprana stakla s unutrašnje strane povećavaju sigurnost vožnje, jer su nečista stakla uzrok i jačeg rošenja i magljenja stakla.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije