Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobali smo

Huawei Mate 10 Pro ozbiljan je izazivač Samsungu i iPhoneu

Huawei Mate 10 Pro
Foto: Danijel Lijović
1/20
07.01.2018.
u 17:40

Adut najvećeg kineskog proizvođača oduševio nas je kvalitetom

U godini odličnih smartfona koju je obilježio jubilarnih 10 godina od prvog iPhonea i povratak Samsungovog Notea nije bilo lako drugih brendovima. No, Huawei se odlično snašao i u završnici godine izbacio na tržište moćnog izazivača najboljih brendovima. Ovog puta predstavljamo vam njihov dosad najbolji pametni telefon - Mate 10 Pro, koji je u prosincu stigao i na hrvatsko tržište (5.999 kn).

Ovo je odličan mobitel na gotovo svim poljima, Huawei je dotjerao dizajn, novi snažni AI čipset Kirin 970 donio je snagu, a dualna kamera oduševljava i nudi puno mogućnosti. No, ono čime je mene Mate Pro 10 osvojio je - snaga i izdržljivost baterije. 

No, krenimo redom. Metalno-stakleno kućište najljepši je dizajn dosad za Huaweijev flagship. Zaslon od 6 inča dolazi s trendovskim omjerom 18:9, no s rezolucijom 1080x2160 ipak nije toliko oštar da bi vam oduzimao dah kao kod nove Samsungove Galaxy S8 i Note 8 serije ili iPhonea X

Ima lijepu glatku i ispoliranu pozadinu kućišta, a zanimljivo je i pohvalno da čak i bez zaštitne maske vrlo sigurno leži u ruci bez straha da će vam ispasti. No, već biste u kupljenom paketu trebali dobiti i masku i zaštitnu foliju za ekran. 

Manju rezoluciju Huawei je očito ciljano izabrao kako bi ostvario još bolju optimizaciju baterije. I u tome su uspjeli s fantastičnim rezultatima. Nijedan drugi smartfon me nije toliko oduševio svojom baterijom.

Dok se većina najpoznatijih brendova muče odraditi cijeli dan s jednim punjenjem baterije, Mate 10 Pro čini to bez problema. Uostalom unutra je baterija najvećeg kapaciteta u odnosu na izravnu konkurenciju - 4000 mAh-a. No, brojke često znaju biti jedna strana, a redovni dan korištenja nešto sasvim drugo. Ne u ovom slučaju.

Osim što će bez problema i bez postavljanja štednje potrajati i u drugom danu, Mate 10 Pro mi se odlično ponašao i u punjenju. Za samo 26 minuta mobitel mi se napunio od potpuno ispražnjenje baterije do 50 posto (do 85 posto za 56 minuta, a do 92 posto za 68 minuta. Za punu baterije od 100 posto trebalo je samo 93 minute.

Huaweijeva Super Charge tehnologija ispala je vrlo impresivna i posve sam izgubio strah da će me baterija u nekom trenutku izdati. 

Poboljšane su i kamere. Huawei je već prije nekoliko godina uveo dualne kamere u svoje flagship modele pa je sada već u dubokoj fazi peglanja krajnjih mogućnosti fizičkih komponenti i softverskih dodataka.

Foto: Danijel Lijović

Upravo se Huawei ove godine jako hvalio svojim novim čipsetom Kirin 970 koji dolazi s odlikama umjetne inteligencije.

Ta snaga dolazi do izražaja u boljem procesuiranju fotografija, a hardverski su još poboljšani otvori blende na obje kamere koji sada iznose obećavajućih f/1.6 što ne nudi nijedan drugi konkurentni flagship. To bi vam trebalo pomoći u još boljim fotkama u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

Volite fotografirati po noći, ali niste zadovoljni dosadašnjim rezultatima? Mate 10 Pro nema takvih problema
Foto: Danijel Lijović

Testirao sam to na koncertima u klubovima i na zagrebačkom Adventu. I rezultati su jako dobri. Puno fotografija je ispalo vrlo oštro i s mnogo detalja.

Odlična je kamera i za makro kadrove - iz velike blizine:

Foto: Danijel Lijović

Za entuzijaste tu je i puno detalja kojima si još možete podesiti razne efekte (portret, bluranje okoline, uljepšavanje, bolje fotke u pokretu, noćna fotka, 3D panorama, dodavanje vlastitog watermarka...).

Foto: Danijel Lijović

Meni se posebno svidjelo snimanje videa u slow motionu (opcija se aktivira povlačenjem s lijevog ruba ekrana udesno iz kamere) - najbolje funkcionira na kraćim videima, a efektno se usporio srednji dio snimljenog materijala.

Mate 10 Pro je dual sim mobitel, no mala mana je što zbog toga nema prostora za micro SD karticu. Situaciju spašava podataka da serijski svaki model dolazi s ugrađenim prostornim kapacitetom od 128 GB što je puno više od konkurencije. No, nema više ni audio jacka!

Poput Apple i Huawei se odlučio na ovaj potez, srećom Mate 10 Pro ne trebate tako često puniti kao iPhone pa možete ležernije i dulje koristiti slušalice s USB-c nastavkom. Također, provjerite kod kupnje, moguće je da uz paket dobijete i konektor za 3,5 inčne slušalice.

Već spomenuti čipset Kirin 970 odlično podržava ovaj model, a raskošnih 6GB radne memorije doprinosi ugodnom korištenju i brzim performansama. Ostaje za vidjeti u kojem smjeru će Huawei razvijati i proširivati softverske mogućnosti s odlikama umjetne inteligencije.

No, dok Apple upravo muku muči s objašnjavanjem korisnicima zašto je morao usporavati novije modele nakon nekog vremena, Kinezi ističu da njihova Mate 10 serija ne usporava s vremenom.

Pogledajte i video 5 najboljih mobitela 2017.:

Komentara 10

TO
toljaga22
12:23 01.01.2018.

zakon mob. sve Mate serije.

Avatar duka4
duka4
16:12 01.01.2018.

huawei je po meni vec bolji od Samsunga i iPhonea s usranim iosom. Samsung giza bateriju i šteka a ios je katastrofalni zatvoreni softver.

LU
lukathereem
12:30 01.01.2018.

strojčina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije