Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USVOJENA REZOLUCIJA

Hrvatski zastupnici EPP-a pozivaju na uvođenje jedinstvenog punjača za sve elektroničke uređaje

30.01.2020.
u 14:02

Povećani su broj ali i brzina mijenjanja različitih uređaja po korisniku, a procjenjuje se da je više od pola milijarde mobilnih telefona u Europskoj uniji u upotrebi. Stoga je jedinstveni punjač važan ne samo u pogledu zaštite okoliša već predstavlja značajan napredak u ispunjavanju ciljeva kružnog gospodarstva i zelene ekonomije.

Europarlamentarci, u ime zaštite okoliša, ali i potrošača, već početkom mjeseca su tražili od Komisije da što prije osmisli način kako da se u praksu uvede jedinstveni punjač za sve mobitele i elektroničke uređaje. Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u ponedjeljak 13. siječnja velikom su većinom zagovarali što skorije uvođenje univerzalnih punjača, kompatibilnih sa svim mobilnim telefonima, tabletima, čitačima, e-knjigama i ostalim prijenosnim uređajima.

Rezolucija o jedinstvenom punjaču za mobilnu radijsku opremu tako je danas dobila veliku potporu zastupnika u Europskom parlamentu i usvojena je s 582 glasa za, 40 protiv i 37 suzdržanih zastupnika. Rezolucijom zastupnici pozivaju na korištenje jedinstvenog punjača za sve telefone u roku od 6 mjeseci.

Priopćenje EPP-a prenosimo u cijelosti: 

"Klub zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu više se desetljeća zalagao za uvođenje jedinstvenog punjača za sve elektroničke uređaje kao što su mobilni telefoni, tableti, čitači e-knjiga, pametne kamere, nosiva elektronika i druga mala elektronika. Cilj je zaštititi okoliš i olakšati život ljudima.

Povećani su broj ali i brzina mijenjanja različitih uređaja po korisniku, a procjenjuje se da je više od pola milijarde mobilnih telefona u Europskoj uniji u upotrebi. Stoga je jedinstveni punjač važan ne samo u pogledu zaštite okoliša već predstavlja značajan napredak u ispunjavanju ciljeva kružnog gospodarstva i zelene ekonomije.

- Jedinstveno tržište bilo je i ostalo osnova ekonomije Europe, kamen temeljac europskih integracija i pokretač rasta gospodarstva. Svjedoci smo rastuće fragmentacije tržišta mobilnih telefona i ostalih malih i srednjih elektroničkih uređaja, što dovodi do porasta e-otpada. U svijetu se stvori oko 50 milijuna tona e-otpada godišnje, a Europa je drugi najveći proizvođač s ukupno 12,3 milijuna tona. Hitno je potrebno rješenje koje će smanjiti količinu e-otpada. U okviru Europskog Zelenog plana, EU nastoji smanjiti zagađenje okoliša kroz razne inicijative, jedna od njih je jedinstveni punjač. Cilj ove rezolucije je pronaći održivo rješenje uvođenjem jedinstvenog punjača koji je kompatibilan s različitim uređajima. S ciljem pronalaska održivog rješenja potrebno je uzeti u obzir i nove tehnologije, primjerice bežično punjenje i rješenja koje oni nude. Svakom kupnjom novog uređaja potrošači su dužni kupiti i novi punjač što dodatno povećava troškove pri kupnji. Jedinstveni punjač nije samo rješenje za pitanje okoliša već je to rješenje za smanjenje troškova potrošača koje pritom štiti njihova prava i slobodu glasa. Uvođenjem jedinstvenog punjača ne bi samo zaštitili potrošače već i svijet u kojem živimo promičući svijest i potrebu o zaštiti okoliša - poručila je hrvatska zastupnica Sunčana Glavak (HDZ/EPP).

- Uvođenje univerzalnih punjača je bolje i za okoliš i za potrošače. Ako Europa zaista želi biti predvodnik u novom zelenom planu, uvođenje jedinstvenih punjača jedan je od koraka k tome. Smanjivanje nepotrebnog e-otpada može imati pozitivan utjecaj na okoliš, a ovakva rješenja istovremeno mogu potaknuti proizvođače na osmišljavanje efikasnijih i kvalitetnijih načina punjenja elektroničkih uređaja - ističe hrvatski zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP).

- Zadovoljna sam što smo ovom Rezolucijom otišli korak dalje na tri područja, prvo, oko zaštite okoliša smanjenjem električnog otpada, drugo, spriječili smo da tehnološki divovi diktiraju naše standarde i treće, olakšali život naših građana, jer mobilni telefon apsolutna je nužnost u 2020. godini da bismo mogli u potpunosti sudjelovati u društvu, a posebno je potreban starijim osobama, kako bi mogli pozvati pomoć, povezati se sa svojim najmilijima, pronaći svoj put u prometu i plaćati u supermarketu - zaključila je hrvatska zastupnica Željana Zovko (HDZ/EPP)", stoji u priopćenju. 

Ključne riječi

Komentara 1

TI
Tihana99
17:25 30.01.2020.

Hrvatski zastupnici... HDZSDP klika pozivaju... Svaka vam čast što ste pozvali na nešto esencijalno za hrvatske građane. Stvarno se nema smisla osvrtat na korupciju i klijentelizam... Da nema nezavisnih zastupnika /Kolakušić - Pernar/ nitko ne bi čul glas naroda i bar dio njegove muke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije