Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iPhone 7

Hrabrost ili ludost: hoće li korisnici oprostiti izbacivanje praktičnog 3,5” kabela

iphone 7
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
13.09.2016.
u 09:01

Ukidanjem popularnog standardiziranog audiojacka Apple je od iPhonea stvorio još zatvoreniji sustav. I skuplji. Jače i bolje kamere popravljaju dojam

Ne stišavaju se reakcije nakon što je Apple predstavio novi iPhone 7 i iPhone 7 Plus. Korisnici su već nekoliko godina željni novih iskoraka na tržištu smartphonea, a ne samo sitnih poboljšanja prethodnih modela. No čini se da mnogi nisu zadovoljni novostima s prezentacije tehnološkog diva iz Cupertina.

Tehnologija živa 140 godina

Apple je jednim potezom zatvorio vrata klasičnom 3,5-inčnom audioulazu i najavio svoju wireless audiotehnologiju i slušalice bez žice te novi ulaz Lightning koji je omogućio i da kućište novog modela bude tanje. Tim korakom Apple najavljuje kraj tehnologije audiojacka koja je potrajala čak 140 godina! Da nije riječ o pouzdanoj i vrlo korisnoj tehnologiji, zacijelo ne bi preživjela toliko dugo i sve tehnološke revolucije. Apple je taj svoj potez nazvao hrabrošću i za to već dobio niz kritika i ismijavanja po društvenim mrežama. Zasluženo. Sada se s pravom može reći da iPhone postaje još zatvoreniji sustav.

Dobra je vijest da ćete iPhone 7 ipak moći koristiti i sa slušalicama, no za to ćete trebati kupiti adapter od 9 dolara. No i to je jeftinije rješenje od Appleovih novopredstavljenih AirPod bežičnih slušalica koje stoje čak 159 dolara, a traju tek po pet sati korištenja. Bit će zanimljivo pratiti reakcije korisnika kada počnu isprobavati Appleovo novo audiorješenje. Neki su već primijetili da sada više neće moći koristiti svoje žičane slušalice (čak ni uz novi adapter) dok se iPhone puni jer se za obje funkcije koristi višenamjenski Lightning izlaz. Apple je iskoristio gašenje 3,5-inčnog ulaza da bi skrenuo pozornost s činjenice da pravih inovacija i nema u rukavu. Izbačen je i klikabilni home button pa je sad i iPhone otporan na vodu i prašinu (sada ima standard IP67, što je slabije od Samsungovih top-modela). I dok je izbacivanje audiojacka naišlo na val kritika, poboljšanje kamera zaslužit će aplauz. iPhone se uvijek ponosio kvalitetnim fotografijama iako nije uvijek najbolji u tom području. Sada je pak i Apple odlučio slijediti Huawei i LG te u svom većem 7 Plus modelu uvesti dvostruku kameru – jednu širokokutnu, a jednu telekameru. Sedmica je dobila i optički zum.

Superračunalo za fotke

Kamere mobitela zbog dimenzija su često fizički ograničene pa ne iznenađuje ovakav smjer. Apple se posebno ponosi svojim novim fotosenzorom i tvrdi da sada ima najbolju smartphone kameru na tržištu. Hrabra izjava koju će trebati provjeriti u praksi. Novi procesor koristi strojno učenje za bolji fokus i osvjetljenje, a Apple tvrdi da je sposoban izvršiti 100 milijardi operacija u 25 milisekundi – dakle pravo malo superračunalo za fotografije. Koristeći dvije kamere, iPhone će bolje prikazivati dubinu na fotografiji, moći će se bolje izoštriti osoba koju snimate i “blurati” pozadina, efekt koji omogućuju profesionalne kamere. Stražnje kamere sada imaju senzor od po 12 MP, a prednja selfie kamera 7 MP, i to sve s bržim performansama. IPhone je uvijek imao jako lijep dizajn, a u tom dijelu nije podbacio ni ovoga puta. IPhone 7 stvarno se doima kao najelegantnija izvedba iPhonea dosad, a dolazi i u novoj varijanti crne – jet black – koja mu daje još glamurozniji izgled. Došao je kraj i poznatom iPhoneovu home buttonu – jedinom preostalom dijelu iPhonea po kojem se moglo klikati. Sada i home button koristi touchscreen tehnologiju, odnosno Force Touch trackpad kao Macbook laptopi. Dodan je i sustav s Appleova pametnog sata koji omogućuje vibriranje uređaja kad prima razne obavijesti.

>> Prodaja iPhonea u svijetu podbacila

Komentara 3

MA
marko11011
09:16 13.09.2016.

Ne vodite brigu. Oni su vam kao HDZ clanstvo. P.... u oci i kaze kisa pada

JU
jurajuric116
10:39 13.09.2016.

iphone je ko filmovi Stevena Seagala, same shit all over again

BU
BubyZG
09:57 13.09.2016.

A kada bi mu i cijena bila kao u USA .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije