Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDAR NA PRIVATNOST?

Google dobio 1,6 milijuna kartona pacijenata

stetoskop
Foto: Robert Anić/PIXSELL
03.05.2016.
u 16:56

Google tvrdi da će podatke koristiti za razvoj aplikacije koja bi upozoravala liječnike na ljude s rizikom od razvoja akutnih ozljeda bubrega

Google je dobio pristup 1,6 milijuna kartona pacijenata britanskog zdravstvenog zavoda (NHS). Kako prenosi BBC, Google tvrdi da će podatke koristiti za razvoj aplikacije koja bi upozoravala liječnike na ljude s rizikom od razvoja akutnih ozljeda bubrega, ali kritičari se pitaju zašto su im potrebni podaci svih pacijenata za nešto tako specifično.

U sklopu dogovora, Googleov odjel za umjetnu inteligenciju DeepMind imat će pristup podacima pacijenata iz tri londonske bolnice tijekom posljednjih pet godina te do 2017. godine. Podaci su kriptirani, a sadrže imena pacijenata i pune anamneze. Iz Googlea nisu isključili mogućnost upotrebe podataka za druge svrhe, ali su rekli da će ih koristiti samo za poboljšavanje zdravstva, a ne za druge Googleove usluge ili proizvode.

Ovo nije prvi put da se ovaj tehnološki div bavi zdravstvom. 2013. godine pokrenuli su Calico, tvrtku s ciljem borbe protiv starenja, a Googleov istraživački odjel X 2014. je pokrenulo Baseline, plan za mapiranje genetskih informacija kako bi dobili uvid u to što ljude čini zdravima.

>> Komisija optužila Google za monopolističko ponašanje kroz Android

>> Šef Googlea smatra da će "uređaji" postati stvar prošlosti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije