Večernji list
  • Podijeliti
    Podijeli
    Facebook Twitter
  • Natrag na članak

FOTO Paška janjetina, zagorski štrukli, lički krumpir... Ove hrvatske delikatese imaju zaštićen naziv u EU

Europska komisija ovaj tjedan objavila da je ludbreški hren postao proizvod s europskom zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla. Time je ovom prepoznatljivom hrvatskom proizvodu osiguran upis u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštita na području cijele Europske unije.
Europska komisija ovaj tjedan objavila da je ludbreški hren postao proizvod s europskom zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla. Time je ovom prepoznatljivom hrvatskom proizvodu osiguran upis u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštita na području cijele Europske unije.
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Ovo priznanje odnosi se na garanciju da se proizvod može proizvoditi isključivo prema postupcima koje su odredili proizvođači, i to u određenim područjima. Pritom će na ambalaži dobiti oznake koje jamče podrijetlo i kvalitetu proizvoda. Osim ludbreškog hrena, Hrvatska trenutno ima još 47 autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda zaštićenog naziva na razini Europske unije. 
Ovo priznanje odnosi se na garanciju da se proizvod može proizvoditi isključivo prema postupcima koje su odredili proizvođači, i to u određenim područjima. Pritom će na ambalaži dobiti oznake koje jamče podrijetlo i kvalitetu proizvoda. Osim ludbreškog hrena, Hrvatska trenutno ima još 47 autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda zaštićenog naziva na razini Europske unije. 
Foto: Pixsell
Share
Podijeli
Facebook Twitter
1. Samoborski bermet - aromatizirani aperitiv koji se proizvodi od crvenog vina s dodatkom odabranih sastojaka voća i trava. Okus mu je gorko-sladak, a intenzitet tih svojstava ovisi o tradicionalnom načinu proizvodnje pojedinih samoborskih obitelji. Proizvodi se na području grada Samobora i okolnih naselja.
1. Samoborski bermet - aromatizirani aperitiv koji se proizvodi od crvenog vina s dodatkom odabranih sastojaka voća i trava. Okus mu je gorko-sladak, a intenzitet tih svojstava ovisi o tradicionalnom načinu proizvodnje pojedinih samoborskih obitelji. Proizvodi se na području grada Samobora i okolnih naselja.
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Share
Podijeli
Facebook Twitter
2. Krčki pršut - trajni suhomesnati proizvod od svinjskog buta bez zdjeličnih kosti. Izdvaja ga postupak proizvodnje karakterističan za otok Krk s kojeg potječe, a odnosi se na soljenje morskom soli te sušenje mesa na zraku.
2. Krčki pršut - trajni suhomesnati proizvod od svinjskog buta bez zdjeličnih kosti. Izdvaja ga postupak proizvodnje karakterističan za otok Krk s kojeg potječe, a odnosi se na soljenje morskom soli te sušenje mesa na zraku.
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
OGLAS
3. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres - proizvodnja ovog maslinovog ulja ograničena je na područje otoka Cresa, koji mu zbog svojih klimatskih uvjeta daje posebnost. Dobiva se izravno iz ploda masline koje moraju barem udjelom od 90% potjecati od sorti slivnjača ili plominka.
3. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres - proizvodnja ovog maslinovog ulja ograničena je na područje otoka Cresa, koji mu zbog svojih klimatskih uvjeta daje posebnost. Dobiva se izravno iz ploda masline koje moraju barem udjelom od 90% potjecati od sorti slivnjača ili plominka.
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
4. Neretvanska mandarina - proizvodnja je uvjetovana na području koje obuhvaća općine Slivno, Kula Norinska i Zažablje te gradove Metković, Opuzen i Ploče. Osim klime i geografskih obilježja koji povoljno utječu na ovaj proizvod, ključna je i dugogodišnja tradicija proizvodnje koja je unaprijeđena uz primjenu novih znanja i tehnologija.
4. Neretvanska mandarina - proizvodnja je uvjetovana na području koje obuhvaća općine Slivno, Kula Norinska i Zažablje te gradove Metković, Opuzen i Ploče. Osim klime i geografskih obilježja koji povoljno utječu na ovaj proizvod, ključna je i dugogodišnja tradicija proizvodnje koja je unaprijeđena uz primjenu novih znanja i tehnologija.
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
5. Ogulinsko kiselo zelje/Ogulinski kiseli kupus - proizvod je dobiven prirodnom fermentacijom svježeg kupusa autohtone sorte ogulinski. Posebnost mu daju specifična svojstva koja ga razlikuju od drugih sorti, poput duge stabiljke glavice s mnogo tankih i savitljivih žutih listova s tankim lisnim žilama. Njegova kvaliteta najvećim dijelom proizlazi iz posebnih karakteristika tipa tla ogulinskog područja te ogulinske klime.
5. Ogulinsko kiselo zelje/Ogulinski kiseli kupus - proizvod je dobiven prirodnom fermentacijom svježeg kupusa autohtone sorte ogulinski. Posebnost mu daju specifična svojstva koja ga razlikuju od drugih sorti, poput duge stabiljke glavice s mnogo tankih i savitljivih žutih listova s tankim lisnim žilama. Njegova kvaliteta najvećim dijelom proizlazi iz posebnih karakteristika tipa tla ogulinskog područja te ogulinske klime.
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
6. Baranjski kulen - trajna kobasica od usitnjenog svinjskog mesa začinjenog mlijevenom paprikom, bijelim lukom i paprom te napunjena u svinjsko slijepo crijevo. Dopušteno područje proizvodnje je područje Baranje.
6. Baranjski kulen - trajna kobasica od usitnjenog svinjskog mesa začinjenog mlijevenom paprikom, bijelim lukom i paprom te napunjena u svinjsko slijepo crijevo. Dopušteno područje proizvodnje je područje Baranje.
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
OGLAS
7. Lički krumpir - gomolji karakterističnog izgleda i kulinarskih svojstava. Za proizvodnju se uglavnom koristi sjeme sorti Dessire, Bintje i Viktorija. Karakterizira ih brašnasti okus zbog visokog sadržaja škroba. Područje uzgoja je zemljopisno područje Like.
7. Lički krumpir - gomolji karakterističnog izgleda i kulinarskih svojstava. Za proizvodnju se uglavnom koristi sjeme sorti Dessire, Bintje i Viktorija. Karakterizira ih brašnasti okus zbog visokog sadržaja škroba. Područje uzgoja je zemljopisno područje Like.
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
8. Istarski pršut - trajni suhomesnati proizvod od svinjskog mesa bez nogice, kože i potkožnog masnog tkiva sa zdjeličnim kostima, suho salamuren morskom soli i začinima. Prepoznatljiv je zbog svoje posebne arome koju mu daju svinjsko meso i začinsko bilje te blagog i slanog okusa. Područje proizvodnje ograničeno je na određen dio istarskog poluotoka.
8. Istarski pršut - trajni suhomesnati proizvod od svinjskog mesa bez nogice, kože i potkožnog masnog tkiva sa zdjeličnim kostima, suho salamuren morskom soli i začinima. Prepoznatljiv je zbog svoje posebne arome koju mu daju svinjsko meso i začinsko bilje te blagog i slanog okusa. Područje proizvodnje ograničeno je na određen dio istarskog poluotoka.
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
9. Drniški pršut - svinjski but obrađen bez zdjeličnih kosti i nožice te soljen, prešan, dimljen i sušen. Narezak je intenzivne crvene boje, osim bjeline u području masnog tkiva. Upečatljiv je i po intenzivnom mirisu dimljenog sušenog svinjskog mesa. Proizvodnja mu je ograničena na područje unutar Šibensko-kninske županije, odnosno unutar grada Drniša i nekoliko susjednih općina.
9. Drniški pršut - svinjski but obrađen bez zdjeličnih kosti i nožice te soljen, prešan, dimljen i sušen. Narezak je intenzivne crvene boje, osim bjeline u području masnog tkiva. Upečatljiv je i po intenzivnom mirisu dimljenog sušenog svinjskog mesa. Proizvodnja mu je ograničena na područje unutar Šibensko-kninske županije, odnosno unutar grada Drniša i nekoliko susjednih općina.
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
10. Dalmatinski pršut - svinjski but s kosti, soljen morskom soli, dimljen blagim izgaranjem i sušen. Izdvaja se zbog toga što se proizvodi bez konzervansa i aditiva, odnosno ne smije sadržavati nikakve dodatke osim morske soli.
10. Dalmatinski pršut - svinjski but s kosti, soljen morskom soli, dimljen blagim izgaranjem i sušen. Izdvaja se zbog toga što se proizvodi bez konzervansa i aditiva, odnosno ne smije sadržavati nikakve dodatke osim morske soli.
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
OGLAS
11. Poljički soparnik / Poljički uljenjak - jelo spravljeno od dva sloja vučena tijesta s nadjevom od blitve, luka i peršina i premazom od maslinovog ulja i češnjaka.
11. Poljički soparnik / Poljički uljenjak - jelo spravljeno od dva sloja vučena tijesta s nadjevom od blitve, luka i peršina i premazom od maslinovog ulja i češnjaka.
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
12. Zagorski puran - proizvod se dobiva od hrvatske pasmine zagorskog purana u starosti od 6 do 8 mjeseci. Purani moraju biti uzgojeni ispašom na otvorenom, isključivo na području Hrvatskog zagorja.
12. Zagorski puran - proizvod se dobiva od hrvatske pasmine zagorskog purana u starosti od 6 do 8 mjeseci. Purani moraju biti uzgojeni ispašom na otvorenom, isključivo na području Hrvatskog zagorja.
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
13. Krčko maslinovo ulje - ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva iz ploda masline krčkih sorti Debela, Rošulja, Naška i Slatka, a koje moraju činiti najmanje 80% ulja, a ostalih 20% mogu biti neke druge sorte s područja Krka.
13. Krčko maslinovo ulje - ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva iz ploda masline krčkih sorti Debela, Rošulja, Naška i Slatka, a koje moraju činiti najmanje 80% ulja, a ostalih 20% mogu biti neke druge sorte s područja Krka.
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
14. Korčulansko maslinovo ulje - ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva izravno iz ploda masline korčulanskih sorti Lastovke i Drobnice, pod uvjetom da one čine najmanje 80% ulja.
14. Korčulansko maslinovo ulje - ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva izravno iz ploda masline korčulanskih sorti Lastovke i Drobnice, pod uvjetom da one čine najmanje 80% ulja.
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
OGLAS
15. Paška janjetina - meso mlade janjadi koja se uzgaja isključivo na otoku Pagu. Ne smije biti starija od 45 dana ni teža od 15 kilograma te zbog specifične prehrane mora boraviti na pašnjaku zajedno s ovcama.
15. Paška janjetina - meso mlade janjadi koja se uzgaja isključivo na otoku Pagu. Ne smije biti starija od 45 dana ni teža od 15 kilograma te zbog specifične prehrane mora boraviti na pašnjaku zajedno s ovcama.
Foto: Marin Tironi/24sata
Share
Podijeli
Facebook Twitter

16. Šoltansko maslinovo ulje - ulje koje se proizvodi od plodova autohtonih sorti maslina Levantinke i Oblice. Pritom sorta Levantinka mora biti zastupljena s najmanje 50% udjela, a udio sorte Levantinke i sorte Oblice zajedno mora biti najmanje 95%.
16. Šoltansko maslinovo ulje - ulje koje se proizvodi od plodova autohtonih sorti maslina Levantinke i Oblice. Pritom sorta Levantinka mora biti zastupljena s najmanje 50% udjela, a udio sorte Levantinke i sorte Oblice zajedno mora biti najmanje 95%.
Foto: Općina Šolta/solta.hr
Share
Podijeli
Facebook Twitter
17. Varaždinsko zelje - proizvod koji se dobiva od autohtone sorte varaždinski kupus. Zbog svog specifičnog oblika tradicionalno se koristi u pripremi domaćih specijaliteta varaždinskog kraja, odnosno područja na kojem se proizvodi.
17. Varaždinsko zelje - proizvod koji se dobiva od autohtone sorte varaždinski kupus. Zbog svog specifičnog oblika tradicionalno se koristi u pripremi domaćih specijaliteta varaždinskog kraja, odnosno područja na kojem se proizvodi.
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
18. Slavonski kulen / Slavonski kulin - suhomesnati proizvod od mješavine različitih dijelova svinjskog mesa, soli i začina koja se nadjeva u svinjsko slijepo crijevo te je podvrgnuto procesima sušenja, dimljenja i zrenja. Poizvodnja je ograničena na područje Slavonije.
18. Slavonski kulen / Slavonski kulin - suhomesnati proizvod od mješavine različitih dijelova svinjskog mesa, soli i začina koja se nadjeva u svinjsko slijepo crijevo te je podvrgnuto procesima sušenja, dimljenja i zrenja. Poizvodnja je ograničena na područje Slavonije.
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
OGLAS
19. Međimursko meso 'z tiblice - proizvod sastavljen od slanine i dimljenih komada svinjskog mesa. Umjereno je slanog okusa i odlikuje se blagim mirisom češnjaka kojim je začinjen. Područje proizvodnje obuhvaća Međimursku županiju.
19. Međimursko meso 'z tiblice - proizvod sastavljen od slanine i dimljenih komada svinjskog mesa. Umjereno je slanog okusa i odlikuje se blagim mirisom češnjaka kojim je začinjen. Područje proizvodnje obuhvaća Međimursku županiju.
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
20. Slavonski med - med koji proizvode autohtone sive pčele. Prema načinu proizvodnje može biti u saću i vrcani, a prema vrstama može biti od bagrema, lipe, uljane repice, kestena, suncokreta, cvjetni ili medun hrasta sladuna.
20. Slavonski med - med koji proizvode autohtone sive pčele. Prema načinu proizvodnje može biti u saću i vrcani, a prema vrstama može biti od bagrema, lipe, uljane repice, kestena, suncokreta, cvjetni ili medun hrasta sladuna.
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
21. Lička janjetina - meso mlade janjadi ojanjene od hrvatske izvorne pasmine ovce ličke pramenke.
21. Lička janjetina - meso mlade janjadi ojanjene od hrvatske izvorne pasmine ovce ličke pramenke.
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
22. Istra - ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline autohtonih sorti buga, buža, črnica, drobnica, istarska belica, karbonaca, mata, plominka, puntoža, rošinjola, štorta, žižolera, frantoio, leccino, maurino, moraiolo, pendolino i picholine. Mora sadržavati najmanje 80% udjela ulja dobivenog od navedenih sorti maslina. Područje proizvodnje ograničeno je na određen dio istarskog poluotoka.
22. Istra - ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline autohtonih sorti buga, buža, črnica, drobnica, istarska belica, karbonaca, mata, plominka, puntoža, rošinjola, štorta, žižolera, frantoio, leccino, maurino, moraiolo, pendolino i picholine. Mora sadržavati najmanje 80% udjela ulja dobivenog od navedenih sorti maslina. Područje proizvodnje ograničeno je na određen dio istarskog poluotoka.
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
OGLAS
23. Paška sol - sitna morska sol dobivena iz morske vode Paškog zaljeva koja se ulijeva u bazene za isparavanje te naposlijetku kristalizira u Solani Pag na otoku Pagu. Ima blago slatkasti okus i sadrži velike količine prirodnih minerala.
23. Paška sol - sitna morska sol dobivena iz morske vode Paškog zaljeva koja se ulijeva u bazene za isparavanje te naposlijetku kristalizira u Solani Pag na otoku Pagu. Ima blago slatkasti okus i sadrži velike količine prirodnih minerala.
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
24. Zagorski mlinci - pekarski proizvod od glatkog pšeničnog brašna, vode i soli u posebno određenom omjeru od kojih se radi tanko ručno razvučeno tijesto, zatim narezano na komade pravokutnog oblika. Nakon pripreme, peku se u dvije faze, ručno lome i suše.
24. Zagorski mlinci - pekarski proizvod od glatkog pšeničnog brašna, vode i soli u posebno određenom omjeru od kojih se radi tanko ručno razvučeno tijesto, zatim narezano na komade pravokutnog oblika. Nakon pripreme, peku se u dvije faze, ručno lome i suše.
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
Share
Podijeli
Facebook Twitter
25. Paški sir - ovčji sir tvrdog tijesta proizveden iz punomasnog ovčjeg mlijeka izvorne pasmine paška ovca, a koje tijekom cijele godine borave na pašnjacima unutar područja otoka Paga. Pritom se ovce hrane aromatičnim i ljekovitim biljem zbog kojeg mlijeko od kojeg se proizvodi sir dobiva jedinstvene prehrambene osobine.
25. Paški sir - ovčji sir tvrdog tijesta proizveden iz punomasnog ovčjeg mlijeka izvorne pasmine paška ovca, a koje tijekom cijele godine borave na pašnjacima unutar područja otoka Paga. Pritom se ovce hrane aromatičnim i ljekovitim biljem zbog kojeg mlijeko od kojeg se proizvodi sir dobiva jedinstvene prehrambene osobine.
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
26. Bjelovarski kvargl - svježi kravlji sir koji se nakon postupka ocjeđivanja miješa sa soli i mljevenom crvenom paprikom te dimi i suši. Oblikuje se u stošce, a okus mu je blago kiselkast i pikantan. Proizvodi se na području Bjelovarsko-bilogorske županije.
26. Bjelovarski kvargl - svježi kravlji sir koji se nakon postupka ocjeđivanja miješa sa soli i mljevenom crvenom paprikom te dimi i suši. Oblikuje se u stošce, a okus mu je blago kiselkast i pikantan. Proizvodi se na području Bjelovarsko-bilogorske županije.
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
OGLAS
27. Brački varenik - prirodni zaslađivač koji se dobiva od cijeđenog soka grožđa. Proizvodi se od autohtonih sorti vinove loze babića, crljenka kaštelanskog, plavca malog i maraštine, a moraju biti zastupljene pojedinačno ili zajedno u najmanjem udjelu od 80%, dok preostali udio mogu biti druge sorte s otoka Brača.
27. Brački varenik - prirodni zaslađivač koji se dobiva od cijeđenog soka grožđa. Proizvodi se od autohtonih sorti vinove loze babića, crljenka kaštelanskog, plavca malog i maraštine, a moraju biti zastupljene pojedinačno ili zajedno u najmanjem udjelu od 80%, dok preostali udio mogu biti druge sorte s otoka Brača.
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
28. Varaždinski klipič - ručno rađeno mliječno pecivo dobiveno od glatkog pšeničnog brašna, mlijeka, suncokretovog ili biljnog ulja, kvasca, šećera i soli. Od navedenih sastojaka se radi tijesto te se razvlači, reže i mota u oblik prutića dužine najmanje 25 cm koji sa obje strane moraju imati 4 cm nabora. Prutić se potom premazuje jajem i posipa sjemenkama kumina.
28. Varaždinski klipič - ručno rađeno mliječno pecivo dobiveno od glatkog pšeničnog brašna, mlijeka, suncokretovog ili biljnog ulja, kvasca, šećera i soli. Od navedenih sastojaka se radi tijesto te se razvlači, reže i mota u oblik prutića dužine najmanje 25 cm koji sa obje strane moraju imati 4 cm nabora. Prutić se potom premazuje jajem i posipa sjemenkama kumina.
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
29. Malostonska kamenica - školjkaš čvrste građe, nepravilna ovalna oblika i nepravilnih rubova. Meso koje se nalazi u unutrašnjosti ljušture jestivo je i bez termičke obrade, a karakteristično je po tome što je sočno, mekano i ima slatko-slani okus. Posebnost proizvoda proizlazi iz jedinstvenih prirodnih karakteristika Malostonskog zaljeva i vještina koje su razvijene tijekom višestoljetne tradicije uzgoja kamenica u Malostonskom zaljevu.
29. Malostonska kamenica - školjkaš čvrste građe, nepravilna ovalna oblika i nepravilnih rubova. Meso koje se nalazi u unutrašnjosti ljušture jestivo je i bez termičke obrade, a karakteristično je po tome što je sočno, mekano i ima slatko-slani okus. Posebnost proizvoda proizlazi iz jedinstvenih prirodnih karakteristika Malostonskog zaljeva i vještina koje su razvijene tijekom višestoljetne tradicije uzgoja kamenica u Malostonskom zaljevu.
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
30. Rudarska greblica - proizvod koji se dobiva od ručno valjanog tijesta izrađenog od pšeničnog brašna, svinjske masti ili margarina, suncokretovog ulja, mlijeka, jaja, maslaca, kiselog vrhnja, soli, svježeg kvasca, šećera i vode. Punjen je nadjevom od svježeg kravljeg sira u koji se mogu dodati mljeveni orasi, špinat, blitva, kopriva, poriluk, metvica i žuta mrkva. Područje proizvodnje obuhvaća mjesto Rude te okolna sela u Zagrebačkoj županiji.
30. Rudarska greblica - proizvod koji se dobiva od ručno valjanog tijesta izrađenog od pšeničnog brašna, svinjske masti ili margarina, suncokretovog ulja, mlijeka, jaja, maslaca, kiselog vrhnja, soli, svježeg kvasca, šećera i vode. Punjen je nadjevom od svježeg kravljeg sira u koji se mogu dodati mljeveni orasi, špinat, blitva, kopriva, poriluk, metvica i žuta mrkva. Područje proizvodnje obuhvaća mjesto Rude te okolna sela u Zagrebačkoj županiji.
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
OGLAS
31. Dalmatinska pečenica -  suhomesnati proizvod bez kosti koji se proizvodi od oblikovanog dugog leđnog mišića svinja, postupcima soljenja, hladnog dimljenja, sušenja i zrenja. Područje proizvodnje obuhvaća nekoliko županija.
31. Dalmatinska pečenica -  suhomesnati proizvod bez kosti koji se proizvodi od oblikovanog dugog leđnog mišića svinja, postupcima soljenja, hladnog dimljenja, sušenja i zrenja. Područje proizvodnje obuhvaća nekoliko županija.
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
32. Dalmatinska panceta - suhomesnati proizvod pravokutnog oblika. Proizvodi se od obrađene mesnate slanine svinja i podvrgava postupcima soljenja, hladnog dimljenja, sušenja i zrenja. Područje proizvodnje obuhvaća nekoliko županija.
32. Dalmatinska panceta - suhomesnati proizvod pravokutnog oblika. Proizvodi se od obrađene mesnate slanine svinja i podvrgava postupcima soljenja, hladnog dimljenja, sušenja i zrenja. Područje proizvodnje obuhvaća nekoliko županija.
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
33. Lički škripavac - masni sir cilindričnog oblika. Okus mu je mliječno-slatkast i umjereno slan. Način proizvodnje prenosio se s koljena na koljeno, a svojstvo škripavosti prema kojem je dobio naziv javlja se zbog visokog udjela mliječne masti i proteina u mlijeku, a koje je posljedica specifičnog načina hranidbe krava na području Like.
33. Lički škripavac - masni sir cilindričnog oblika. Okus mu je mliječno-slatkast i umjereno slan. Način proizvodnje prenosio se s koljena na koljeno, a svojstvo škripavosti prema kojem je dobio naziv javlja se zbog visokog udjela mliječne masti i proteina u mlijeku, a koje je posljedica specifičnog načina hranidbe krava na području Like.
Foto: Marko Culjat
Share
Podijeli
Facebook Twitter
34. Bračko maslinovo ulje - ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline autohtone sorte Oblica, a koja mora biti zastupljena u najmanjem udjelu od 80%. Proizvodnja je dozvoljena samo na području otoka Brača.
34. Bračko maslinovo ulje - ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline autohtone sorte Oblica, a koja mora biti zastupljena u najmanjem udjelu od 80%. Proizvodnja je dozvoljena samo na području otoka Brača.
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
OGLAS
35. Zagorski bagremov med - proizvod od nektara bagrema te pratećih medonosnih biljaka s područja Hrvatskog zagorja. Karakterizira ga sladak okus sa slabo izraženom kiselošću i miris bagremova cvijeta te svježeg voska. Dopušteno područje proizvodnje obuhvaća područje Hrvatskog zagorja.
35. Zagorski bagremov med - proizvod od nektara bagrema te pratećih medonosnih biljaka s područja Hrvatskog zagorja. Karakterizira ga sladak okus sa slabo izraženom kiselošću i miris bagremova cvijeta te svježeg voska. Dopušteno područje proizvodnje obuhvaća područje Hrvatskog zagorja.
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
36. Zagorski štrukli - pekarski proizvod od glatkog pšeničnog brašna, svježeg kravljeg sira, soli, biljnog ili suncokretovog ulja, maslaca ili svinjske masti, jaja i kiselog vrhnja u specifičnim omjerima. Tijesto se nakon pripreme puni nadjevom od svježeg kravljeg sira, vrhnja, jaja i soli. Potom se tijesto savija i reže na manje komade pravokutnog oblika, a završni sirov proizvod mora imati definirane dimenzije.
36. Zagorski štrukli - pekarski proizvod od glatkog pšeničnog brašna, svježeg kravljeg sira, soli, biljnog ili suncokretovog ulja, maslaca ili svinjske masti, jaja i kiselog vrhnja u specifičnim omjerima. Tijesto se nakon pripreme puni nadjevom od svježeg kravljeg sira, vrhnja, jaja i soli. Potom se tijesto savija i reže na manje komade pravokutnog oblika, a završni sirov proizvod mora imati definirane dimenzije.
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
37. Meso istarskog goveda - boškarina - svježe meso podvrgnuto kontroliranom postupku zrenja u trajanju od najmanje 15 dana, dobiveno od goveda izvorne pasmine istarsko govedo. Karakterizira ga puni okus govedine, mekoća i sočnost. Proizvodi se na području istarskog poluotoka i kvarnerskog otočja.
37. Meso istarskog goveda - boškarina - svježe meso podvrgnuto kontroliranom postupku zrenja u trajanju od najmanje 15 dana, dobiveno od goveda izvorne pasmine istarsko govedo. Karakterizira ga puni okus govedine, mekoća i sočnost. Proizvodi se na području istarskog poluotoka i kvarnerskog otočja.
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
38. Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka - dimljena kobasica proizvedena od usitnjenog svinjskog, goveđeg ili junećeg mesa te masnog tkiva svinja uz dodatak uvarka od svježeg češnjaka i suhog bijelog vina. Posebna je po tome što njezina proizvodnja uvelike ovisi o vještini ručnog povezivanja kobasica malim drvenim štapićem. Proizvodi se na području grada Samobora i okolnih naselja.
38. Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka - dimljena kobasica proizvedena od usitnjenog svinjskog, goveđeg ili junećeg mesa te masnog tkiva svinja uz dodatak uvarka od svježeg češnjaka i suhog bijelog vina. Posebna je po tome što njezina proizvodnja uvelike ovisi o vještini ručnog povezivanja kobasica malim drvenim štapićem. Proizvodi se na području grada Samobora i okolnih naselja.
Foto: Grad Samobor
Share
Podijeli
Facebook Twitter
OGLAS
39. Lumblija - kolač okruglog oblika, dobiven pečenjem dizanog tijesta. Za pripremu se koriste glatko pšenično brašno, šećer, maslinovo ulje, svinjska mast ili maslac, varenik, bademi, orasi, grožđice, mljeveni klinčići, cimet, muškatni oraščić, korijander, anis, korica limuna i naranče, vanilin šećer, rakija, pekarski kvasac, mlijeko, voda i sol.  Dopušteno područje proizvodnje ograničeno je na otok Korčulu.
39. Lumblija - kolač okruglog oblika, dobiven pečenjem dizanog tijesta. Za pripremu se koriste glatko pšenično brašno, šećer, maslinovo ulje, svinjska mast ili maslac, varenik, bademi, orasi, grožđice, mljeveni klinčići, cimet, muškatni oraščić, korijander, anis, korica limuna i naranče, vanilin šećer, rakija, pekarski kvasac, mlijeko, voda i sol.  Dopušteno područje proizvodnje ograničeno je na otok Korčulu.
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
40. Goranski medun - med koji proizvode autohtone sive pčele od medne rose, slatkog soka koji proizvode kukci.
40. Goranski medun - med koji proizvode autohtone sive pčele od medne rose, slatkog soka koji proizvode kukci.
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
41. Dalmatinska janjetina - meso janjadi hrvatske izvorne pasmine ovce dalmatinske pramenke, a koja su ojanjena i uzgojena isključivo na području Dalmacije. U usporedbi s drugim vrstama janjetine sadrži znatno manje masti te se odlikuju mekanim i sočnim mišićnim tkivom te aromom i okusom bez mirisa po ovčjem mesu. Proizvodnja je dopuštena na području nekoliko županija, odnosno poklapa se s područjem uzgoja dalmatinske pramenke.
41. Dalmatinska janjetina - meso janjadi hrvatske izvorne pasmine ovce dalmatinske pramenke, a koja su ojanjena i uzgojena isključivo na području Dalmacije. U usporedbi s drugim vrstama janjetine sadrži znatno manje masti te se odlikuju mekanim i sočnim mišićnim tkivom te aromom i okusom bez mirisa po ovčjem mesu. Proizvodnja je dopuštena na području nekoliko županija, odnosno poklapa se s područjem uzgoja dalmatinske pramenke.
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
42. Slavonska kobasica - trajna kobasica proizvedena od usitnjenog svinjskog mesa i slanine, pri čemu udio mesa iznosi najmanje 70%. Dodaje joj se kuhinjska sol i začini, nadijeva se u svinjsko tanko crijevo i podvrgava procesima fermentacije, dimljenja, sušenja i zrenja
42. Slavonska kobasica - trajna kobasica proizvedena od usitnjenog svinjskog mesa i slanine, pri čemu udio mesa iznosi najmanje 70%. Dodaje joj se kuhinjska sol i začini, nadijeva se u svinjsko tanko crijevo i podvrgava procesima fermentacije, dimljenja, sušenja i zrenja
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
OGLAS
43. Komiški rogač - plod autohtone sorte rogača Komiški krupni s područja otoka Visa. Prepoznatljiv je po karakterističnom plodu odnosno mahunama tamnosmeđe boje i slatkastom okusu koji podsjeća na kakao. Proizvodi se isključivo na području otoka Visa.
43. Komiški rogač - plod autohtone sorte rogača Komiški krupni s područja otoka Visa. Prepoznatljiv je po karakterističnom plodu odnosno mahunama tamnosmeđe boje i slatkastom okusu koji podsjeća na kakao. Proizvodi se isključivo na području otoka Visa.
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
44. Novigradska dagnja - školjkaš vrste mediteranska dagnja, uzgojen na uzgajalištima u Novigradskom moru i Novskom ždrilu. Sastoji se od tijela zatvorenog dvjema jednakim ljušturama i mesa izadprosječne količine unutar tih ljuštura. Obično se konzumira nakon termičke obrade.
44. Novigradska dagnja - školjkaš vrste mediteranska dagnja, uzgojen na uzgajalištima u Novigradskom moru i Novskom ždrilu. Sastoji se od tijela zatvorenog dvjema jednakim ljušturama i mesa izadprosječne količine unutar tih ljuštura. Obično se konzumira nakon termičke obrade.
Foto: Duško jaramaz/Pixsell
Share
Podijeli
Facebook Twitter
45. Varaždinsko bučino ulje - djevičansko jestivo ulje dobiveno prženjem i mehaničkim prešanjem sjemenki uljne buče golice koje se koristi kao dodatak jelima. Odlikuje se suptilnim orašastim okusom i karakterističnim mirisom prženih bučinih sjemenki.
45. Varaždinsko bučino ulje - djevičansko jestivo ulje dobiveno prženjem i mehaničkim prešanjem sjemenki uljne buče golice koje se koristi kao dodatak jelima. Odlikuje se suptilnim orašastim okusom i karakterističnim mirisom prženih bučinih sjemenki.
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
46. Meso turopoljske svinje - svježe meso i ostali jestivi dijelovi svinjskog trupa muških kastrata i ženskih životinja autohtone turopoljske pasmine turopoljska svinja, koje su na tom području rođene i uzgojene te te su tijekom tova držane u otvorenom ili polu-otvorenom sustavu uzgoja.
46. Meso turopoljske svinje - svježe meso i ostali jestivi dijelovi svinjskog trupa muških kastrata i ženskih životinja autohtone turopoljske pasmine turopoljska svinja, koje su na tom području rođene i uzgojene te te su tijekom tova držane u otvorenom ili polu-otvorenom sustavu uzgoja.
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter
OGLAS
47. Meso crne slavonske svinje - svježe meso koje se dobiva klanjem muških i ženskih svinja iz kategorije prasadi i tovljenika odgovarajuće dobi i tjelesne mase, a koje su držane u specifičnim smještajnim uvjetima i odgovarajućem propisanom režimu hranidbe.
47. Meso crne slavonske svinje - svježe meso koje se dobiva klanjem muških i ženskih svinja iz kategorije prasadi i tovljenika odgovarajuće dobi i tjelesne mase, a koje su držane u specifičnim smještajnim uvjetima i odgovarajućem propisanom režimu hranidbe.
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Share
Podijeli
Facebook Twitter

Ne propustite

Video sadržaj
KONTROVERZNI GLAZBENIK

Njegov otac je ubijao ljude u ratu, a djed je volio nositi žensko rublje i samozadovoljavati se u podrumu punom dječjih igračaka

Zagreb: Plivački olimpijac Jere Hribar vratio se s Olimpijskih igara
JAKO JE ZADOVOLJAN

Tko je Hrvat koji je upravo postao europski prvak? Živi u SAD-u i kaže: 'Naježim se kada vidim uvjete koje imam'

SuperSport HNL, 16. kolo, GNK Dinamo - HNK Hajduk
Pravila su pravila

Trener Hajduka bjesnio je zbog pokazanih 13 min nadoknade, a evo zašto je morala biti još puno veća!

Flachau: Zrinka Ljutić napravila pogrešku, teško će do druge vožnje
VELIKI NAPREDAK

Zrinka Ljutić odlično odradila drugu vožnju i završila na sedmom mjestu

1/