Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tehnologija

Floppy diskovi odlaze u povijest jer ih Sony više ne želi proizvoditi

disketa
26.04.2010.
u 15:55

Microfloppy disk, kako je 3,5-inčna disketa još zvana, toliko je bio popularan da je postao i metaforom za operaciju snimanja podataka. Gotovo svaki računalni program tipku za snimanje dokumenta označava upravo tom disketom.

Iako su godinama uspješno odolijevale CD-u i zadržale se na desecima tisuća osobnih računala diljem svijeta, 3,5-inčne diskete napokon odlaze u povijest. Japanski Sony, najveći svjetski proizvođač tog magnetskog medija za pohranu podataka, najavio je da od ožujka sljedeće godine prestaje s proizvodnjom disketa. Sony vlada sa 70 posto tržišta disketa u Japanu, dok je isporuka u ostalim dijelovima svijeta obustavljena još prošlog mjeseca.

Veliko tržište 3,5-inčnih disketa još uvijek se nalazi u Indiji i zemljama jugoistočne Azije. Ipak, prodaja je drastično padala pa je tako Sony 2002. isporučio 47 milijuna primjeraka disketa, dok je prošle godine prodaja iznosila 12 milijuna.

Microfloppy disk, kako je 3,5-inčna disketa još zvana, toliko je bio popularan da je postao i metaforom za operaciju snimanja podataka. Gotovo svaki računalni program tipku za snimanje dokumenta označava upravo tom disketom, a znak će se zadržati i nakon što medij potpuno nestane iz uporabe.

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
22:06 13.06.2010.

Flopy je postao legenda. No nekima još posluži za bios update. Verbatim će ga i dalje proizvoditi, no u manjim količinama.

Avatar neugodan
neugodan
13:02 18.05.2010.

No1 najgori medij ikada ali i danas prakticniji od cd-a, dvd-a....stavis flopy, copy/paste/amen...a cd/dvd stavis pa cijeli komp blokira ne jedno 10sec, snimas 1mb podataka jednu sec a ovaj pise jos 2min \"lead in\" i \"lead out\"...na kraju tih 1.3mb ispadne sporije pisanje na cd/dvd od flopija-))))))))))

Avatar valic
valic
14:34 08.06.2010.

floppy, pregazilo ga vrijeme davno :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije