Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sloboda govora

Facebookov 'like' ušao u američki ustav

facebook
Reuters/PIXSELL
19.09.2013.
u 08:20

Ova odluka znači da poslodavac u SAD-u više ne smije legalno otpustiti zaposlenika zbog izražavanja stavova na društvenim mrežama

Kliknuti "Like" na Facebook-objavi ili fan-stranici novi je oblik govora koji, prema najnovijoj sudskoj odluci, sada štiti prvi amandman američkog ustava, piše Mashable.

Odluka kojom se Facebook "Like" smatra zaštićenim oblikom govora mogao bi postati presedan u načinu na koji sudovi razmatraju slobodu govora, kad je riječ o online-aktivnostima.

– Lajkanje stranice političara ili njegove kampanje poručuje da korisnik odobrava kandidata ili podržava kampanju. To je internetski ekvivalent postavljanja političkog znaka u nečijem dvorištu, a Vrhovni sud i taj čin smatra slobodnim govorom – kaže sudac William Traxler.

Ovakva je presuda donesena u slučaju u kojem je šerif ilegalno otpustio šestero zaposlenika koji su na Facebooku podupirali njegova političkog protivnika na izborima.

Ova odluka znači da poslodavac u SAD-u više ne smije legalno otpustiti zaposlenika zbog izražavanja stavova na društvenim mrežama.

>> 'Oduzeli su mi djevojčicu jer sam objavila njene slike na Facebooku'

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije