Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Društvene mreže

Facebook dobiva konkurenciju, stiže nova mreža Diaspora

diaspora
Diaspora blog
27.08.2010.
u 14:54

Ideja o nastanku nove mreže rodila se nakon lavina kritika izrečenih na račun Facebooka koji, prema nekim mišljenjima, ne štiti dovoljno privatnost svojih korisnika.

Popularni Facebook 15. rujna dobiva konkurenciju koja će, kako njeni kreatori tvrde, više štitit privatnost korisnika i dati im veću kontrolu nad profilom. Nova mreža nosi naziv Diaspora, a razvila su je četiri američka studenta. Cijeli je projekt stajao 200.000 dolara, piše BBC.

- Cijelo smo ljeto potrošili da bismo usavršili svoj projekt. Razvili smo društvenu mrežu na kojoj će korisnici moći mnogo lakše filtrirati sadržaje tj. odrediti što u njihovu profilu smiju vidjeti prijatelji, što rodbina, a što kolege s posla - navodi se u priopćenju skupine autora Diaspore.

Ideja o nastanku nove mreže rodila se nakon lavina kritika izrečenih na račun Facebooka koji, prema nekim mišljenjima, ne štiti dovoljno privatnost svojih korisnika.

- Korisnicima želimo vratiti punu kontrolu nad onim što dijele na profilima - rekao je Max Salzberg, jedan od osnivača Diaspore.

Novac za Diasporu studenti su prikupili iz fondova, a jedan dio stigao je i iz donacija. Ova mreža bit će "mreža otvorenoga koda" što znači da će pružati mogućnost svima koji su zainteresirani da sudjeluju u njezinu razvoju.

Stučnjaci ipak smatraju da će se Facebooku, koji broji više od 500 milijuna korisnika, biti teško suprotstaviti.

Komentara 7

BK
bez_komentara_2
15:53 27.08.2010.

Što mogu vidjeti prijatelji,što rodbina,što kolege s posla,mislim koja glupost.Primjer ako ti se posrečilo ti sad to moraš napisati na društvenu mrežu i sad možeš da sakriješ od rodbine,koje gluposti!

MA
MagicSerb
16:11 27.08.2010.

Hahaha, u pravu je ovaj bezkomentara2. Šta ti ima da deliš uopšte podatke, informacije i čuda po tim mrežama, pogotvo one koje bi na bilo koji način mogle da te ugroze i da još lupaš glavu ko ih može a ko ne videti. Idiotluk.

SA
sasoon
15:22 27.08.2010.

Da da, i sada će horde korisnika preći na Diasporu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije