Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Direktor SpaceX-a

Elon Musk: Na Mars treba baciti nuklearne bombe

Elon Musk
Foto: Press Association/Pixsell
1/2
11.09.2015.
u 14:10

Joshua Bandfield, sa Sveučilišta Washington kaže da čak i kad bi se bacile nuklearne bombe na Mars, da to ne bi taj planet dovoljno zagrijalo.

Istraživanje svemira od jučer je postalo malo egzotičnije, odnosno kontroverznije. Gostujući u novom talk showu poznatog američkog komičara Stephena Colberta direktor svemirske tvrtke SpaceX Elon Musk izjavio je da bi Mars trebalo bombardirati nuklearnim projektilima. U slučaju da se želi ubrzati proces teraformiranja tog planeta. 

Elon Musk je poznat po vizionarskim tehnološkim projektima od razvoja najprodavanijeg električnog automobila Tesle do surađivanja s NASA-om u prijenosu tereta, a u budućnosti i astronauta i turista u svemir. Također, Musk je promovirao koncept novog javnog ultrabrzog prijevoza hyperloop. 

Upitan o mogućoj ljudskoj kolonizaciji Marsa, Musk je rekao da čovjek mora proći kroz više faza teraformiranja.

- Na Marsu biste ispočetka morali živjeti u posebnim zatvorenim nastambama. Na Marsu nam treba nešto poput efekta staklenika na Zemlji, da dođe zagrijavanja i da se pokrenu kemijski procesi. Da bi teraformirali Mars imate spori i brži način. Brži način bi bio baciti nuklearne bombe na Marsove polove, na taj način bi se najbrže zagrijala površina Marsa i učinila ga pogodnijim za život čovjeka - izjavio je Musk u eteru, te tom izjavom pomalo zatekao Colberta. 

- Pa ti si super zlikovac, a ne super heroj! - poentirao je Colbert, koji je prethodno Muska predstavio kao stvarnog Ironmana. 

No, tom izjavom Musk je naljutio znanstvene krugove. 

- Postoje neki načini kako bi se Mars mogao napraviti više sličnim Zemlji, no bombardirati ga nije dobar primjer, izjavio je Brian Toon, profesor atmosferske i oceanske znanosti sa Sveučilišta u Coloradu. On je još 1991. godine pisao stručne radove o mogućoj kolonizaciji Marsa. 

Jedan drugi profesor, Joshua Bandfield, sa Sveučilišta Washington kaže da čak i kad bi se bacile nuklearne bombe na Mars, da to ne bi taj planet dovoljno zagrijalo. 

- Time biste samo napravili štetu i promijenili površinu Marsa, te bi samo bilo još teže proučiti kako planet funkcionira, pojašnjava Bandfield. 

Na Muskovu izjavu priopćenjem je reagirala NASA:

- I mi smo se obvezali promovirati istraživanja našeg Sunčevog sustava na način koji štiti okoliš kakav jest u svom prirodnom stanju, kratko su poručili iz NASA-e, ali dovoljno da daju naznake da se NASA ne bi usudila bombardirati Mars

>> Vozit ćemo na talog od kave, a 'presadit' će nam i glave 

>> Tesla prikuplja 642 milijuna dolara

Komentara 5

Avatar dmitarX
dmitarX
14:22 11.09.2015.

Ko je ovaj Elon, i po čemu je on uopće važan? Dokoni miijarder, s milijardu zatupljenih fanova. Malo se umislio, čini mi se.. teoretičar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije