Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Čak 70 posto roditelja ne mari za sigurnost djece u automobilu

dijete,nosiljka
BIGPICTURESPHOTO.COM/PIXSELL
02.03.2013.
u 16:00


Dijete teško 10 kg, pri brzini od 50 km/h, u sudaru se kreće težinom čak 40 puta većom

Rezultati HAK-ove provjere prevoze li roditelji djecu ispravno automobilom u vrtić su porazni. Roditelji u gotovo 70 posto slučajeva zanemaruju sigurnost djece. HAK-ovci su od 7 do 8,30 sati, tijekom siječnja, bili na prilazima pet vrtića u Zagrebu, Osijeku i Rijeci. Evidentirali su 105 automobila, i to tijekom zimskih uvjeta vožnje.

Djeca između sjedala

U 67 posto slučajeva djeca su bila u autosjedalicama ali nisu bila vezana, bila su na prednjim sjedalima ili vezana samo sigurnosnim pojasom koji im prolazi uz vrat, stajala su između prednjih sjedala ili su se nalazila nevezana pokraj prazne dječje sjedalice. Samo 35 djece bilo je ispravno vezano, a čak 71 dijete neispravno.

Uobičajena roditeljska objašnjenja su kako je vrtić blizu kuće te je vožnja kratka i spora, ili roditelji procjenjuju kako je dijete najsigurnije u roditeljskom naručju ili mu je neudobno u autosjedalici. No, u slučaju sudara dijete teško deset kilograma, pri brzini kretanja automobila od 50 kilometara na sat, kreće se težinom čak 40 puta većom te ga je nemoguće zadržati u rukama.

Stradaju u autu roditelja

Većina djece u cestovnom prometu u Hrvatskoj danas stradava u automobilima svojih roditelja. Žalosno je da bi policija trebala strože i češće kažnjavati roditelje - kazna je premalih 500 kn - ne bi li oni shvatili da im je dužnost zaštititi dijete.

- Osim temeljem Zakona o sigurnosti cestovnog prometa, u ovakvim se slučajevima može reagirati i temeljem Obiteljskog zakona. Prijava Centru za socijalnu skrb može se uputiti i za prekršaje koji mogu imati lakše posljedice, pa bi neodgovorni roditelji mogli dobiti i opomenu za nevezivanje djece ili nepravilno prevoženje jer je to neodgovorno ponašanje i svjesno ugrožavanje sigurnosti djeteta - napomenula je Mira Jelavić, pravobraniteljica za djecu.

>> Neispravan ovjes dovodi u pitanje sigurnost tijekom svake vožnje

Ključne riječi

Komentara 3

SJ
Sve je uzalud
16:30 02.03.2013.

Neka roditelje ne kažnjavaju za svaku budalaštinu već umjesto kazne narediti da kupe djeci naranče i teletine. Da se država misli za našu djecu mame i tate bi radile i ne bi bilo 400 000 nezaposlenih. Država je zlostavljač svojih građana.

SJ
Sve je uzalud
16:31 02.03.2013.

.................Dijete teško 10 kg, pri brzini od 50 km/h, u sudaru se kreće težinom čak 40 puta većom....................Šta sve glupani računaju. Ja sam toliko gladan bos i gol da se uopće nemogu kretati.

JO
josmalopanestalo
22:57 07.09.2014.

zbog ovih glupih proračuna bandići je ulupal svojim kumovima već sigurno preko 30 milja kuna za ležeće polic uspornike, a kaj se sve može sa 30 milja, mogel je zaposlit ispred svake osnovne škole, srednje škole i faksa po dva-trii policajca da dežuraju dok traje nastava a oni bi pak imali svoju djecu i ženu pa bi plačali porez, manje nezaposlenih itd. itd. (koja statistika, lupam)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije