Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raspberry pi

Britansko računalo za 16 funti samo što nije ušlo u proizvodnju

raspberry pi, matična ploča
Raspberry Pi
23.12.2011.
u 17:51

Raspberry Pi razvija se u Cambridgeshireu, gdje su ovih dana stigli prvi primjerci matične ploče

Raspberry Pi, računalo koje bi se trebalo prodavati za samo 16 funti, samo što nije ušlo u proizvodnju, piše BBC. Tvrtka očekuje da će se prvi primjerci moći naručiti već početkom siječnja, iako je prema prvotnim najavama računalo trebalo biti dovršeno do kraja ove godine.

Ovo računalo, koje se razvija u Cambridgeshireu u Velikoj Britaniji, koristi čip ARM, koji koriste i mobilni telefoni, a za operativni sustav bit će izabrana jedna od verzija Linuxa. Ovih su dana u Cambridgeshire stigli prvi dovršeni primjerci matične ploče, a slijedi njihovo testiranje.

Raspberry Pi je prvenstveno namijenjeno informatičkom obrazovanju u školama, a rezultat je ideje Davida Brabena koji je htio pronaći način na koji bi mlade ljude potaknuo na bavljenje tehnologijom. Računalo će se prodavati u dvije verzije - 16 funti vrijedan model A neće imati priključak za mrežni kabel, za razliku od šest funti skupljeg modela B.

Komentara 15

DU
Deleted user
19:12 23.12.2011.

Evo onda od druge godine to popikati po školama i nebu se moglo reći da škole nemaju kompjutora...jedino kaj onda neki baja nebude zaradio lovu...

Avatar vrex
vrex
19:17 23.12.2011.

klinci će imati jače računalo u svojim mobitelima

BU
BukiZG
19:16 23.12.2011.

Samo što će u Hrvatskoj koštati 1000 kuna. Nema kod nas jeftino jer se tako neće nitko obogatiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije