Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novac bez granica

Bitcoin će do kraja 2017. skočiti na 2100 dolara

bitcoin
Foto: Shutterstock
1/3
14.12.2016.
u 09:00

Ekonomisti su uvjereni da će Kina i Rusija uzeti bitcoin kao valjan novacv

U prosincu je tržište bitcoina, prve virtualne valute koja je osvojila svijet, premašilo 12 milijardi dolara. U samo godinu dana ta je virtualna valuta koju su donedavno mnogi smatrali tek “zgodnim eksperimentom” postigla rast od 60 posto. Na početku je godine, naime, tržišna kapitalizacija iznosila tek 4,2 milijarde dolara. Jedan bitcoin danas košta 780 dolara, a njegov nevjerojatan rast dokaz je razvoja alternativnog tržišta valuta koje nisu pod kontrolom centralnih vlasti.

Međutim, to je tek početak jer ekonomski analitičari najavljuju rast vrijednosti bitcoina od čak 165 posto u idućih 12 mjeseci, a drže da će ga pogurati program novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji najavljuje velika ulaganja u infrastrukturu te rast referentne kamatne stope na američkom tržištu. Takva će ulaganja, kažu, jačati dolar, a time i potražnju za alternativnim valutama u koje će se ulagati pa bi bitcoin mogao skočiti na 2100 dolara. Ako Rusija i Kina prihvate bitcoin kao alternativnu valutu, a to bi se moglo dogoditi, njezina će vrijednost skočiti u nebo, mišljenje je ekonomista. Ova predviđanja uzimaju u obzir tek privlačnost plana B, međutim iza uspjeha bitcoina, čini se, leži otpor kritične mase građana prema potrebi za sve intenzivnijom kontrolom tijeka novca na tržištima koja vodi prema potpunom uvidu centralnih vlasti u ponašanje i život potrošača.

Zanimljiv je stoga uspon virtualnih valuta među potrošačima, naročito onih koje su za razliku od bitcoina jeftine, a time i pristupačnije korisnicima manjih transakcija u kontekstu sve jače regulacije transakcija službenim valutama koje idu u smjeru potpunog ukidanja gotovog novca. Danas ih je na tržištu više od 705, a njihova ukupna tržišna kapitalizacija premašuje 14,5 milijardi dolara. Kriptirane valute koje omogućavaju skrivene transakcije pod punom zaštitom čine se time privlačnijima, međutim upitno je koliko je njihovo tržište stabilno i ne leži li iza njihova uspjeha želja tradicionalnih ulagača da na novokreiranom balonu zarade ekstraprofite što i sugerira neograničena ponuda na tržištu te rast vrijednosti valute za koji nema opravdanog povoda. Izdvojili smo neke od valuta koje su osvojile potrošače:

Litecoin
Druga najveća virtualna valuta u svijetu koja je pokrenuta 2011. godine. Njezin je autor Charles Lee koji je radio u Googleu nakon što je diplomirao na slavnom sveučilištu MIT. Valuta je šifrirana i samo njezini korisnici imaju pristup otkrivanju koda. Jedan litecoin košta 3,86 dolara, a trenutačno se trguje s oko 252 milijuna dolara vrijednih litecoina.

Darkcoin
Iako su vlasnici bitcoina anonimni u odnosu na korisnike tradicionalnog novca, ipak postoje tragovi transakcija koje se izvršavaju tom valutom, dok darkcoin nudi mnogo veću anonimnost u trgovini. Pokrenut je 2014., a izmislio ga je Evan Duffield. Još je u razvoju pa je njegova tržišna vrijednost tek 11 milijuna dolara, a jedan darkcoin može se kupiti za 2,24 dolara.

Peercoin
Naziva se i PPCoin, a doslovni prijevod imena valute, koji sugerira i moto koji stoji iza valute, jest novac koji se prosljeđuje od kolege do kolege. Pokrenula ga je osoba koja koristi pseudonim Sunny King te Scott Nadal 2012. Zasad imaju oko 5,5 milijuna dolara vrijedan obrtaj novca, a jedan peercoin košta 0,23 dolara. Korisnike valute nagrađuje se za njegovu uporabu, a obilježava ga i činjenica da se nije odredila gornja granica za količinu valute koja je na raspolaganju.

Dodgecoin
Za logo je izabrana vrsta japanskog psa shibu inus. Vrijeme transakcije ograničeno je na 60 sekundi kako bi se osigurala zaštita korisnika. Dodgecoin ima velik broj samih novčića i bodova, ali mu je zato vrijednost niska pa u ovom trenutku na tržištu imaju oko 24 milijuna dolara s vrijednošću od 0,01 dolar. Preporučuju ga za male transakcije.

Primecoin
Sunny King kreirao je i valutu primecoin koja se od drugih razlikuje po činjenici da koristi primarne brojeve kao svoju osnovu. Karakteriziraju se poprilično dugi nizovi primarnih brojeva koji čine šifru, a takav pristup garantira veću sigurnost korisnika. Zasad ima svega 862 tisuće dolara tržišne kapitalizacije, a jedan novčić stoji 0,5 dolara.•     

Komentara 1

OB
obrazujse
12:48 14.12.2016.

Darkcoin preimenovan u Dash prije godinu dana, trenutno stoji 9.31$, Primecoin je 0.048$ i ima ih 17miliona, Dogecoin $0.000218,,, provjerit zadaću prije nego što predaš

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije