Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKOLOGIJA

Australija i SAD najveći zagađivači

autostyle
Foto: VL
1/2
24.11.2013.
u 10:00

Prosjek ispusta ugjlikova dioksida u Europi lani je bio 132,3 g/km, a cilj je do 2020. spustiti ga na 95 grama po km

Smanjenje ispuštanja emisija štetnih plinova globalni je cilj općenito, pa tako i u autoindustriji. Ipak, neke države k tom cilju idu brže i revnije dok neke kaskaju. U smanjivanju emisija CO2 prednjači Europa. EU svake godine objavljuje prosječan ispust CO2 novoregistriranih automobila svih država članica. Prosječan ispust u EU u 2012. godini (27 članica bez Hrvatske) bio je 132,3 g/km CO2. Najekološkije aute kupuju Danci (117 g/km), a najveće zagađivače Letonci (151,9 g/km).

Cilj je do 2020. spustiti ispust na razini EU na 95 g/km. Da se to može, pokazuje podatak da je Danska 2001. imala prosjek od 172,9 g/km CO2. Iduće godine očekujemo i podatke za Hrvatsku, koja je od ulaska u EU počela obračunavati trošarine i prema ispustu CO2. Osobne automobile s najvećim ispustom CO2, prema dostupnim podacima, kupuju Australci (190 g/km) i Amerikanci (184 g/km).

>> U ovim dijelovima svijeta ljudi umiru od onečišćenja zraka!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije