Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
burza

Apple na burzi u samo dva tjedna izgubio 123 mlrd. dolara vrijednosti

Apple
Foto: Reuters/PIXSELL
07.08.2015.
u 23:00

Analitičari očekivali veće prihode od prodaje iPhonea i Apple Watcha

Apple, najvrednija tehnološka svjetska tvrtka, u samo dva tjedna izgubila je na burzi 123 milijarde dolara što je više od vrijednosti cijele hrvatske ekonomije ili pak one Marokanske, opisao je tako burzovni pad Applea, novinar The Telegrapha.

Hrvatski BDP bi ove godine trebao porasti na 89,76 milijardi dolara. Dionica je, naime, u srijedu dosegnula najnižu vrijednost u posljednjih šest mjeseci od 112 dolara po dionici, što je pad od dva posto. Apple je inače, krajem srpnja, izvjestio o svojim poslovnim rezultatima. A pad cijene dionica kazna je investitora zbog velikih očekivanja. Inače, kada se radi o Appleu i njihovim posljednjim financijskim pokazateljima koji su objavljeni proteklog tjedna ističe se kako su podbacili te nisu zadovoljili očekivanja analitičara. Što se dogodilo. Umjesto 49,5 milijuna prodanih iPhonea, a radi se o očekivanjima analitičara, Apple je prodao ‘samo’ 47 milijuna u posljednja tri mjeseca, što je 35 posto više nego u istom periodu lani. Apple je u trećem kvartalu, do 27. lipnja, ostvario 10,7 milijardi dolara profita, što je porast od 38 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Porasli su i prihodi, za 33 posto, na 49,6 milijardi dolara.

Šef tehno giganta Tim Cook rekao je da je riječ o odličnom kvartalu. Usto kompanija je krajem prvog kvartala na računu imala 194 milijarde dolara, dok se tržišna kapitalizacija penje do 658 milijardi dolara. Ono što dodatno ljuti investitore koji kažnjavaju sporiji rast prihoda jest što nema konkretnih podataka o prodaji pametnog sata. No kategorija ostali proizvodi u financijskim izvješćima u koju spadaju i iPodi, Beats slušalice i Apple TV porasla je u jednom kvartalu, spram prijašnjeg milijardu dolara. 

>> Apple ostvario 10,7 mlrd. dolara profita, Microsoft rekordni gubitak

Komentara 7

DU
Deleted user
09:29 09.08.2015.

Možeš kupovati mobitele, ali niti najbogatiji ne kupuju verziju za verzijom! Tako je s Windows 10! Mi smo presiromašni da možemo kupovati svake godine po jedan do dva proizvoda. Kupiš recimo Office 10, a iza toga u godinu dana izađe 2013 i Office 365! Pa tko si to može priuštiti! I to nisu jeftine nadogradnje, nego apsolutno "novi" proizvodi! Možda si Amerikanci to mogu priuštiti, mada čujem da ima tamo pola Amerike win98! i Office 2003! ili xp Office i xp win!

ST
stefj
12:56 09.08.2015.

Kod tih Appleovih proizvoda ima jedna jako loša stvar - njihovi vlasnici tako zdušno drugima objašnjavaju kako su ti uređaji savršeni, da mi već idu na živce. Valjda tim načinom opravdavaju sebe zato jer su neki gadget tako skupo platili ili su jednostavno toliki snobovi da moraju stalno pokazivati da si ga oni mogu priuštiti...

Avatar nenohname
nenohname
22:17 11.08.2015.

iphone - dobar telefon ??? Pa njega gazi i samsung i lg i htc !!! Ti ameri si svašta umišljaju , seljačine !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije