Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PONIŠTENA ODLUKA

Apple i Irska pobijedili Europsku komisiju

Apple
Foto: Promo
1/3
15.07.2020.
u 11:38

Suci su u obrazloženju kazali da EU nije uspjela dokazati da je Apple imao povlašteni tretman spram ostalih tvrtki, te samim tim i bio korisnik neprimjerenih državnih potpora

Drugi najviši sud u Europi presudio je danas da Appleov takozvani "sweetheart deal" s irskim poreznim vlastima nije nezakonit. Opći sud Europske unije presudio je da, budući da Europska komisija  nije mogla dokazati da je Appleu dodijeljen povlašteni tretman, samim tim nije primio državnu pomoć Irske, izvjestio je Reuters

To je udarac za suzbijanje izbjegavanja plaćanja poreza velikih tehnoloških kompanija Europske unije i dobit za Apple i Irsku.

Apple i Irska, naime,, iznijeli su žalbu protiv rješenja Europske komisije o porezu od 13,1 milijardu eura, koja je danas dobila svoj epilog.Opći sud Europske unije (GCEU) poništio je odluku Komisije u vezi s irskim poreznim rješenjima u korist Applea.

 Odnos Applea s Irskom počeo je još  1981. godine kada je Apple otvorio proizvodni pogon u Holyhillu na periferiji Corka. Ovaj je sporazum Appleu omogućio pristup najvišim razinama moći u zemlji, a desetljeće kasnije Apple je učvrstio svoju poziciju jednog od najvećih poslodavaca na tom području. U ime investicija i zapošljavanja lokalnog stanovništva, Irska je Appleu zaračunavala simboličan porez. 

U 2014., kada su dužnosnici u Europi započeli istragu, otkrili su da je Apple-ova efektivna stopa poreza blizu jedan posto, te su jasno prekršili pravila o državnim potporama. Unatoč brojnim žalbama Irske i Applea, nekoliko je izračunato je  da Apple duguje oko 15 milijardi američkih dolara (plus ili minus varijacije kamata i valuta) na povrat poreza. Taj je iznos sjeo na račun depozita od 2018. godine do iščekivanja rezultata različitih saga koje su oba entiteta vodila protiv Europske unije.

Nakon ove presude, vjerojatno će uslijediti žalba Europskom sudu. To je najviši sud u Europi. Za to ima EK ima deset dana. S obzirom na sporost sudstva i pandemiju, Irska, Apple i EK mogli bi čekati još nekoliko godina do kraja ove porezne sage.

Ključne riječi

Komentara 1

SI
sisavac
12:55 15.07.2020.

nisu pobijedili komisiju, već cijelu europu. ajmo mi dati ovim megakorporacijama stupu poreza od npr. 0,1%, pa da se presele k nama. zašto to ne napravimo, zabranjeno je? ova saga nije završena, lobiji su tu u pitanju. al da nekog budu rebnuli, budu. ja bih prvo ipak da luxemburg kazne, on je porezna oaza, pa onda švicarce, pa onaj otočić u engleskoj, mann... pa otočja razna po svijetu, koja su paravan za izvlačenje novca bez plaćanja poreza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije