Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastavite ga sami

Albert Gajšak nudi MAKERphone uz koji svi uče o elektronici

Albert Gajšak
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/4
12.10.2018.
u 08:05

Pametni telefon koji sastavljate sami novi je uzbudljiv projekt mladog izumitelja iz Karlovca.

Mladi karlovački genij Albert Gajšak ima novi projekt! U tijeku je crowdfunding kampanja kojom se želi financirati izrada MAKERphonea, smartfona namijenjenog edukaciji. Druga je ovo ideja provedena u djelo Alberta Gajšaka, sjećamo se senzacije koju je izazvao s MAKERbuinom, konzolom “uradi sam”, dakle onom koju sastavljate sami. I ova kampanja teče daleko bolje od očekivanoga.

– Kampanja je rasturila! Nismo očekivali ovakav odaziv. Ovo je proizvod koji je dvostruko skuplji od MAKERbuina i nismo znali hoće li ljudi izdvojiti toliko novca za ovaj uređaj i hoće li prepoznati u njemu vrijednost. Kada smo dosegli 30.000 dolara u 24 sata, shvatili smo da ovo ima vrlo velik potencijal. O nama su već pisali Forbes, Mashable i ostali veliki mediji pa vjerujemo da možemo prešišati prošlu kampanju za MAKERbuino koja je došla do 100.000 dolara – rekao nam je Albert Gajšak.

Programiranje za publiku

Doista, na početku se tražilo 15.000 dolara u kampanji na Kickstarteru, a u trenutku pisanja ovog teksta bilo je prikupljeno 38.617 dolara. I više nego impresivno, reklo bi se. Kao i ranije konzola MAKERbuino, i MAKERphone ima zadatak približiti elektroniku i programiranje širokoj publici na najzabavniji mogući način. Riječ je, dakle, o u cijelosti funkcionalnom smartfonu koji možete sastaviti i programirati sami, jer MAKERphone dolazi rastavljen.

Video - Google predstavio Pixel 3 i 3 XL

– S MAKERphoneom želimo pokazati ljudima da je svaki uređaj koji negdje vidite ipak konstruirao čovjek koji vjerojatno nije drukčiji ni pametniji od njih samih – poručuje Albert Gajšak u pozivu publici da investira u njegov novi projekt.

Zapošljava sedam ljudi

Stvar je zapravo jednostavna, dobijete MAKERphone u dijelovima koji se nalaze u kutiji i koje sastavljate točno prateći vodiče i tutorijale na web-stranici Gajšakova startupa. Kako smartfon sastavljate, usput učite i ponešto novo o elektronici. Kada to napravite, moći ćete isto što i s normalnim smartfonom – obavljati pozive, slati SMS-ove, igrati se, slušati glazbu, spojiti se putem Wi-Fija.

Na izradi igara poput Scratcha, Pythona i Arduina savladat ćete i nešto programiranja. Kako je kampanja na Kickstarteru koja je počela 10. listopada izrazito uspješna, sigurno je da će se ispoštovati obećani rokovi isporuke, a prvi bi se MAKERphonei trebali pojaviti u rukama korisnika u ožujku 2019. godine. Podsjetimo, cilj kampanje za MAKERbuino bio je doseći deset tisuća dolara, a na kraju je ostvarila 100.000 dolara. Od tada je isporučeno više od šest tisuća konzola u dijelovima korisnicima širom svijeta. Iskustva prikupljena na stvaranju popularne konzole “uradi sam” sada se primjenjuju na novom MAKERphoneu.

Danas je Gajšakov nekada mali startup CircuitMess izrastao u malu kompaniju koja zapošljava sedmero ljudi. Čini se da nije loša odluka uložiti nešto u biznis Alberta Gajšaka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije