Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udar na privatnost

Ako ste skinuli i samo jedan film pomoću torrenta, evidentirani ste

Torrent, Facebook
Screenshot
05.09.2012.
u 12:50

Oni koji skidaju najpopularnije sadržaje evidentirani su u roku od samo tri sata

Ako ste ikada skinuli popularni film, album ili drugi sadržaj koristeći torrente, vašu je aktivnost najvjerojatnije zabilježila tvrtka za praćenje. Tako barem tvrde znanstvenici s britanskog Sveučilišta u Birminghamu, koji su nakon tri godine istraživanja zaključili kako će oni koji skidaju najpopularnije sadržaje biti evidentirani u roku od tri sata, prenosi BBC.

>> Piratsko skidanje glazbe ne ugrožava nego povećava prodaju

Nadzirani su i korisnici koji skidaju manje popularne sadržaje, no njih se provjerava nešto rjeđe. Istraživanje je također pokazalo da su korisnici koji su tek počeli sa skidanjem podjednako u opasnosti kao i oni koji se time bave već duže vrijeme.

− Netko tko skine samo jedan film, također će biti evidentiran − rekao je voditelj istraživanja dr. Tom Chothia.

Znanstvenici su do rezultata došli tako što su razvili poseban software koji se ponaša poput programa za torrente i potom pratili tko se na njega spajao. Tako su otkrili da je skidanje pratilo desetak različitih tvrtki za praćenje, od kojih samo manji dio otpada na organizacije za zaštitu autorskih prava, sigurnosne tvrtke i druge istraživače. Šest tvrtki koje su u praćenju bile najaktivnije bilo je i najteže identificirati jer su za pretrage koristile druge tvrtke za hosting.

Chothia kaže da nije jasno za što se te ogromne količine podataka koriste, dodajući kako ih mnoge tvrtke jednostavno čuvaju jer bi se mogle pokazati korisnima u budućnosti.

>> Pirate Bay briše torrente i uvodi magnetske linkove

Komentara 52

KO
Kora
17:08 05.09.2012.

Čovječanstvo će završiti u zatvoru. Jedva će ostati koji bezgrešnik da bude čuvar.

RO
rogi05
17:02 05.09.2012.

jedan sinoć , jedan jutros .... jedan upravo sada .....

Avatar toxic alien
toxic alien
14:31 05.09.2012.

Eh pa, ako zele rat protiv nas, imati ce ga! Brojcano, zajedno sa gladnima ovog svijeta, toliko smo nadmocni da cemo svjetsku mafiju pregaziti za pola sata. A sa spijunima cemo postupati isto kao i Amerikanci...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije