Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORNA SLAGALICA

Barilović riješen, Plaški i Vojnić najneizvjesniji

19.05.2009.
u 17:59

Iako je izbor načelnika bio direktan, za pojedine općine u Karlovačkoj županiji slijede slagalice za formiranje vlasti u općinskim vijećima.

Barilović riješen
Vodeće stranke u većini općina mogu bez problema doći na vlast, dok će u Plaškom, Vojniću, Bariloviću i Generalskom Stolu stranke morati dogovarati koalicije. Tako će Općinsko vijeće u Bariloviću imati 13 umjesto 11 članova, jer su obvezna dva predstavnika nacionalnih manjina. Oni će doći iz redova HDZ-a i Nezavisne liste.

Većinu od sedam vijećnika bez problema će formirati HDZ i HSLS. Naime, HDZ s predstavnikom nacionalne manjine ima šest mandata, a s jednim mandatom HSLS-a stvar je riješena. Šef HDZ-a Marijan Brnardić i HSLS-ov nositelj liste Damir Mejaški danas su potvrdili da je potpisivanje sporazuma pitanje dana. Valja napomenuti da Brnardić ide u drugi krug izbora za načelnika protiv nezavisnog Dražena Perakovića.

U Vojniću je situacija još uvijek neizvjesna, jer se čekaju rezultati drugog kruga izbora za načelnika, pa zbog toga stranke još nisu niti započele pregovore. Lista HDZ-HSP ima već sada osvojenih pet mandata, a SDP-HNS-SDAH-SNS četiri, pa i jedna i druga trebaju pridobiti na svoju stranu SDSS ili DPS. Čelnik HDZ-a Nebojša Andrić smatra da njegovoj listi neće biti nikakav problem složiti vlast, a predviđa pobjedu od 70 posto nad Eremićem.

Bitka za premoć u Općinskom vijeću vodi se i u Plaškom, gdje su po četiri mandata osvojili HDZ i SNS. Tko će s kime koalirati znat će se do kraja tjedna.

Pregovori tek slijede
– Pregovarat će se, a ono što ćemo učiniti bit će korisno za našu općinu – najavio je predsjednik HDZ-a Plaški Marko Kasipović.

U Generalskom Stolu dosadašnji načelnik Ivan Škrtić (HDZ) kaže da su sve mogućnosti otvorene, a uz četiri osvojena mandata ipak računa na potporu po jednog vijećnika HSP-a i HSS-a, što bi mu bilo dovoljno za formiranje tijesne većine u Vijeću.

Njegov politički oponent za drugi krug Damir Škrtić s osvojena tri mandata kaže da još nije pregovarao ni sa jednim stranačkim čelnikom.

Želite prijaviti greške?